Xaver a host – Filip Renč (2020)

Filip Renč hostem Luboše Xavera Veselého.

Natočeno 2020. Premiéra 2. 12. 2020 (ČRo Region, 30 min.).

Lit.: nwe – Veselý, Luboš Xaver: Filip Renč: Čas teď věnuji seriálu Hlava medúzy. In web ČRo Region, 2. prosinec 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Režisér a scénárista Filip Renč se s velkým úspěchem věnuje jak filmové, tak divadelní režii. Aktuálně připravuje divadelní verzi svého muzikálového filmu Rebelové a pro televizi dokončuje nový seriál Hlava medúzy.

Filip Renč je dnes známým českým režisérem, v dětských letech si ale vyzkoušel kameru také z druhé strany a zahrál si například v televizních seriálech My všichni školou povinní nebo 30 případů majora Zemana. „Herec opravdu nejsem. Hrál jsem v šesti letech a byla to spíše taková dětská přirozenost než herectví,“ říká s úsměvem.

Jako režisér se Filip Renč veřejnosti představil už při studiu pražské FAMU, kde od dokumentu na chvíli zběhnul k hranému filmu. Během roku, kdy měl přerušené studium, vzniklo drama Requiem pro panenku. „Chtěl jsem, aby byl film co nejvíce dokumentaristicky věrohodný. Tenkrát jsem ale ještě neuměl připravit scénu dopředu, takže jsem to dělal záběr po záběru jako bych točil třeba reklamu. A to se některým hercům nelíbilo,“ vypráví režisér.

Dalších sedmnáct let připravoval film o Lídě Baarové. Do životopisného filmu o herečce, která se kromě svého hereckého talentu proslavila také svým milostným vztahem s Josephem Goebbelsem, se hlavní představitelka hledala obtížně, do výběru navíc zasahovali také producenti. „Táňu Pauhofovou jsem si prosadil, i když to není klasická brunetka tak, jak vypadala Lída Baarová za mlada, ale má ohromný herecký potenciál,“ říká Filip Renč. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)