ArtCafé – Jaké příběhy nám vypráví umělá inteligence? (2021?)

Jaké příběhy nám vypráví umělá inteligence? Může nám pomoci pochopit, kdo jsme? Moderuje Jitka Kostelníková. Hudbu vybírá Václav Havelka.

V diskuzi vystupují Štěpán Kučer, autor knihy Projekt Gilgameš, ve které je hlavní vypravěčkou umělá inteligence, Anna Vošalíková za projekt ČRO Digitální spisovatel, a filozofka nových médií Dita Malečková.

Natočeno 2021. Premiéra 8. 1. 2021 (ČRo 3 Vltava, 17:02 h.).

Lit.: Kostelníková, Jitka: Pomocí vyprávění vtahujeme umělou inteligenci do příběhu lidstva. Co nám toto poznání přináší? In web ČRo 3 Vltava,  15. leden 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Tvůrci projektu Digitální spisovatel nechali umělou inteligenci napsat povídky. Čeho je umělá inteligence schopna? A jaké reakce takový experiment u lidí vzbuzuje?

Na konci roku 2020 představil audioportál a aplikace mujRozhlas ojedinělý projekt Digitální spisovatel, který prezentuje 5 povídek různých žánrů vytvořených umělou neuronovou sítí. Audio podobu těchto textů načetli přední herci a herečky. Model umělé neuronové sítě, který si můžeme představit jako zjednodušený strojový model lidského mozku, pro potřeby tohoto projektu natrénovali odborníci na umělou inteligenci Jan Tyl a Dita Malečková. Při vzniku textů pro projekt Digitální spisovatel posloužily jazykové modely GTP3 a GTP2, které pracují s analýzou přirozeného jazyka.

Existenciální problémy by člověk v textu psaném umělou inteligencí nečekal.

Za Český rozhlas projekt ve vysílání představila šéfproducentka audioportálu mujRozhlas Anna Vošalíková, která v textech Digitálního spisovatele vnímá jazykovou jednoduchost, ale současně se podle ní povedlo do textu dostat překvapivě hodně myšlenek. V rámci rozhlasové tvorby vidí Vošalíková v tomto technologickém experimentu potenciál. Umělá inteligence podle ní může být spoluautorkou nebo inspirátorkou například v případě tvůrčí krize. „Bylo nesmírně zajímavé sledovat, jak lidé pracují s neuronovými sítěmi,“ uvedla Anna Vošalíková a dodala, že je třeba si ujasnit, zda je pro nás umělá inteligence prostředkem, který nás vede k cíli, nebo entitou. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)