Pod vedením komunistické strany je klid, mír a práce (2020?)

Rozhlasové zpravodajství před pětašedesáti lety se jen velmi vzdáleně podobalo tomu dnešnímu. Bylo prosycené ideologií a do určité míry se pokoušelo posluchače i bavit. Zprávy tak byly spíš komponovaným pořadem. V pořadu Archiv Plus to připomene David Hertl na příkladu Rozhlasových novin z ledna 1956. Technická spolupráce Jaroslav Novotný.

Natočeno 2020 (?). Premiéra 8. 1. 2021 (ČRo Plus, 20:05 h.; 24 min.) v cyklu Archiv Plus. Repríza 11. 1. 2021 (ČRo Plus, 10:10 h.); 9. 7. 2021 (ČRo Plus, 20:05 h.) v cyklu Archiv Plus; 14. 7. 2023 (ČRo Plus, 20:05 h.) v cyklu Archiv Plus.

Lit.: Hertl, David: Pod vedením komunistické strany, je klid, mír a práce. Poslechněte Rozhlasové noviny z 1. ledna 1956. In web ČRo Plus, 8. leden 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Archiv Českého rozhlasu nabízí zájemcům o historii nejednu zajímavost. Třeba ucelenou řadu Rozhlasových novin, půlhodinového zpravodajství, které se vysílalo každý den na stanici Praha.

Dochovaly se všechny Rozhlasové noviny od roku 1968. Zejména v 70. a 80. letech nabízely ne zcela objektivní pohled na události, vždyť do zpráv se dostalo jen to, co se odvysílat smělo.

I tak jsou Rozhlasové noviny mimořádným dokladem doby. Pokud si odmyslíme ideologický nános, je to také zajímavá ukázka rozhlasové práce.

Pokud zrovna nemusely Rozhlasové noviny vysílat půlhodinové projevy nejvyšších představitelů komunistické strany, šlo o celkem dobře udělané zpravodajství – ovšem dovedně prokládané různými komentáři a poznámkami. To, aby měl posluchač hned jasno.

Jako solitér vyčnívají z řady archivovaných Rozhlasových novin ty s datem 1. ledna 1956. Jsou dokladem toho, jak bylo možné propojit zpravodajství s ideologií – a důkazem, že tři roky po smrti Stalina a Gottwalda se rétorika komunistickou stranou ovládaných sdělovacích prostředků nezměnila. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)