Jak dopadnou kina a multikina po koronakrizi? (2020)

Několikaměsíční přísná karanténa se podepisuje i na ekonomické situaci zdánlivě tak silného typu podnikání, jakým jsou řetězce českých multikin. Právě jejich situaci se věnoval student žurnalistiky Filip Bednář, který na toto téma připravil rozhlasový dokument.

Hovoří Jan Bradáč, Aleš Danielis, David Horáček, Vašek Rybář a Radomír D. Kokeš.

Natočeno 2020. Premiéra 9. 1. 2021 (ČRo Plus, 9:33 h.; 26 min.).

Lit.: Bednář, Filip: Jak dopadnou kina a multikina po koronakrizi? To nikdo neví, snad přežijí, doufají provozovatelé. In web ČRo Plus, 9. leden 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:

„Žádný měšec není bezedný. V lednu nám začínají tikat ekonomické hodiny,“ říká ředitel sítě multikin CineStar Jan Bradáč. Česká multikina zažívají kvůli koronavirové krizi své nejtěžší chvíle. Jakou mají multiplexy budoucnost? Jak fungují a jaká je jejich historie? A nezůstanou nakonec lidé doma u Netflixu?

Podle filmového publicisty moviezone.cz Václava Rybáře nastlalo celému odvětví velmi krušné období.

„Už teď se objevují zprávy, kolik si ten který velký hráč na trhu nasekal dluhů. Jen aby přečkal několik měsíců, ale teď se ukazuje, že to nebude několik měsíců, ale pravděpodobně rok nebo dva,“ říká. 

Odhadnout budoucnost neumíme

„Snažit se odhadnout, jak to bude vypadat po pandemii, je jako snažit se v roce 1943 předvídat Marshallův plán. To prostě nejde,“ tvrdí filmový vědec Radomír D. Kokeš.

„Velmi pravděpodobně se to promítne do vlastnických struktur, hlavně u velkých společností. To ale neznamená, že skončí kino jako kultura, průmysl. Ta prázdná místa nakonec zaplní nějaký noví, mladí nebo dostatečně draví podnikatelé,“ dodává.

Provozovatelé kin i publicisté se domnívají, že kina opravdu nezahynou, pravděpodobně lidé nikdy nepřestanou mít potřebu kontaktu s druhými. Jen to chvíli potrvá – a pokud nebudou natolik vystrašeni, že budou raději sedět u svého počítače nebo televize. „Nyní je cílem kin, aby přežila. Potom budeme řešit, co bude dál. Tahle krize je skutečně děsivá,“ doplňuje ředitel sítě CineStar Jan Bradáč. (…)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)