Natura – Ekologie a nový americký prezident Joe Biden (2021)

Připravil Ondřej Novák.

Natočeno 2021. Premiéra 13. 2. 2021 (ČRo Plus, 24 min.).

Lit.: Novák, Ondřej: „Klimatický kandidát“ Biden: Zatím jen napravuje Trumpovy chyby, prosadit Green New Deal bude těžké. In web ČRo Plus, 13. únor 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Do vyhrocených prezidentských voleb šel demokrat Joe Biden s kampaní apelující na boj proti klimatickým změnám. Hned po nástupu do funkce pak vrátil USA k pařížské klimatické dohodě. Nakolik je Bidenova pozice silná a myslí to s klimatem opravdu vážně?

Voliči, pro které byly otázky ochrany klimatu a životního prostředí na prvním místě, neměli ve finále posledních amerických prezidentských voleb příliš na výběr. Ucelený ekologický program nabídl z obou kandidátů jen Joe Biden, který slíbil výrazné investice do dekarbonaizace americké ekonomiky a tvorbu zelených pracovních míst.

Naopak republikán Donald Trump během své vlády šel na ruku fosilnímu a těžkému průmyslu a zrušil kolem stovky různých nařízení na ochranu klimatu a životního prostředí. „Trump odstranil regulace z uhelného průmyslu, investoval do fosilních paliv, vykuchal Agenturu pro ochranu životního prostředí a oslabil ochranu vody,“ říká projektová manažerka Greenpeace ČR Morgan Henley. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)