Návštěvníci 1/? (2021)

Podcast o bydlení mladé generace. Co pro mileniály dnes znamená být doma? Připravil Jonáš Zbořil.

Natočeno 2021. Premiéra 1. dílu 25. 2. 2021 (ČRo Rádio Wave.

Lit.: Zbořil, Jonáš: Začíná série Návštěvníci. Kde se mladí cítí doma a co obětují bydlení svých snů? In web ČRo Radio Wave, 12. únor 2021 (článek + teaser k poslechu). – Cit.: Série Návštěvníci chodí na návštěvy tam, kde se mladí lidé cítí doma. Jak se mění představy o bydlení mladé generace? Jak se žije v podnájmu, v mobilheimu nebo s hypotékou na krku? To zjišťuje Jonáš Zbořil v sérii, která startuje 25. února.

Je pro mladé lidi pořád důležité vlastnit bydlení? A co člověk musí obětovat, aby na něj mohl dosáhnout? Kdo se za svým „vinohradským bytem“ přestěhuje do jiného města a kdo kvůli pocitu osamostatnění se od rodičů utíká do mobilheimu? Jak vypadá mileniálské bydlení snů?

Série Návštěvníci se vydává do domácností mladých lidí a zjišťuje, co pro ně ve světě čím dál různějších životních drah, ale i čím dál hůře dostupného bydlení znamená být doma. Kdo se cítí nejlépe v obytné dodávce a kdo preferuje byt s ústředním topením? Kdo si myslí, že to v otázce bydlení měli naši rodiče snazší, a kdo by bez jejich pomoci bydlet vůbec nemohl?

Série Návštěvníci přinese příběhy nájemníků i vlastníků s hypotékou, lidí žijících v komunitním i mezigeneračním bydlení, ale i těch, kteří bydlí na čtyřech kolech nebo na vodě. Co tito lidé dělají, aby se ve svých bytech i kolejních kójích necítili jako návštěvníci, a co o jejich příbězích soudí sociologové, ekonomové a další odborníci? (…)

Lit.: Zbořil, Jonáš: Generace v podnájmu. Sociologický ústav zkoumal dráhy bydlení mileniálů. In web ČRo Radio Wave, 19. únor 2021 (článek). – Cit.:

Téměř 80 % mladých lidí má pocit, že je pro ně bydlení méně dostupné než pro generaci jejich rodičů. To je jeden z výsledků výzkumného projektu Sociologického ústavu Akademie věd ČR nazvaného Dráhy bydlení mileniálů.

Tým sociologů zdůrazňuje, že nejde o reprezentativní výzkum, protože dotazníkové šetření probíhalo pouze mezi obyvateli čtyř největších českých měst. V dotazníku se 649 respondenty ve věku 18 až 35 let se zkoumaly způsoby bydlení mileniálů, jejich aspirace k bydlení a představy o ideálním bydlení, ale také to, jakou roli by v problematice dostupného bydlení měl hrát stát.

V průzkumu vyšlo najevo, že nejběžnějším způsobem bydlení mileniálů je soukromé nájemní bydlení, které pro ně navíc představuje důležitou cestu k osamostatnění. Velká část mileniálů (36 %) však bydlí v domácnosti rodičů, příbuzných nebo přátel. (…)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)