Souvislosti Plus – Senioři a koronavirus (2021)

Jen málokdo zpochybňuje tezi, že skupinou obyvatel, kterou bychom v koronavirové krizi měli chránit co nejvíc, jsou senioři. Jak je to ale ve skutečnosti? Koho si vůbec představujeme pod pojmem „senior“? A mohou být aktuální zkušenosti i východiskem pro debatu o jiném modelu chování k této skupině obyvatel? Připravila Patricie Polanská.

V pořadu Souvislosti budou debatovat gerontoložka Iva Holmerová, ekonom a akademik Daniel Münich, šéf Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký a přednosta KARIM FN Ostrava Pavel Ševčík.

Natočeno 2021. Premiéra 24. 2. 2021 (ČRo Plus, 21:10 h.).

Lit.: Polanská, Patricie – Skácel, Ondřej: Chodit ven, když jsem mladý a covid nejspíš zvládnu? To je stejně bezohledné jako pálit doma pneumatiky, zlobí se ekonom Münich. In web ČRo Plus, 24. únor 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Poslední čísla nově nakažených ukazují, že pandemie rozhodně není na ústupu. Kritická je hlavně ředevším situace v českých nemocnicích. Podle přednosty Pavla Ševčíka ale není pouze věk tím, co co rozhoduje těžkém průběhu nemoci: „Pokud budu hovořit o pacientech, kteří se ocitnou v té nejvyšší intenzivní péči, dá se říct, že takový pacient je na prvním místě obézní. S postupem času vidíme přibývající počty mladších ročníků – opět ve velké míře obézních osob.“

Z tohoto důvodu je podle něj nesmyslné vytvářet ve společnosti dělící čáru mezi mladými a starými, soudí Šečík z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Fakultní nemocnice Ostrava.

„Objevují se poznámky i sofistikovaněji formulovaná sdělení některých údajných expertů, že zavedenými opatřeními jsou diskriminovaní mladí. Rovnou si řekněme, že virus diskriminuje nás všechny. A aby tak činil s co nejmenšími škodami, musíme všichni něco udělat. A zdůrazňuji to slovo všichni,“ říká Ševčík a připomíná především nošení roušek a respirátorů a udržování odstupu:

„Přistupujme ke každému svému bližními jako k potenciálně nakažlivému, a tudíž si ho držme trošku od těla. A pochopitelně se očkujme, jak jen to půjde. Měli by se nechat naočkovat všichni, u nichž nejsou zdravotní kontraindikace.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)