Příběhy 20. století – František Hýbl (2021)

V dnešních Příbězích 20. století se Adam Drda zabývá osudem přerovského historika Františka Hýbla, který věnoval podstatnou část života výzkumu poválečné masové vraždy 267 karpatských Němců, Maďarů a Slováků – mužů, žen a více než sedmdesáti dětí. Vraždu spáchali vojáci československé armády, k události došlo v červnu 1946 – a je známa jako „masakr na švédských šancích“.

Natočeno 2021. Premiéra 28. 2. 2021 (ČRo Plus, 20:05 h.; 48 min.).

Lit.: Drda, Adam: Historik masakru na Švédských šancích. Příběh Františka Hýbla. In web ČRo Plus, 28. únor 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Když se na počátku 90. let někdo zmínil o „masakru na Švédských šancích“ nebo o „vraždění Němců u Přerova v červnu 1945“, většina lidí neměla tušení, o čem je řeč. Komunistický aparát důsledně dbal o to, aby se na ideologicky a politicky nežádoucí děsivé téma poválečné „msty na Němcích“ zapomnělo.

A pokud se to do dnešních dnů podařilo trochu změnit, je to především zásluha nečetných historiků, publicistů a dokumentaristů, kteří se věcí zabývali navzdory nechuti, převládající i po listopadu 1989.

Před pár dny se na internetových stránkách Národního divadla konala premiéra filmu Očitý svědek – Dokumentární anatomie masové vraždy (režie Jiří Havelka, dramaturgie Marta Ljubková). Dílo, věnované výše zmíněným událostem, vyvolalo zájem a mediální ohlas (rozhovor s režisérem například zde). V Příbězích 20. století chceme i při té příležitosti připomenout osobnost přerovského a olomouckého historika Františka Hýbla – zkoumání masakru na Švédských šancích se s neobyčejným nasazením věnoval posledních třicet let. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)