Příběhy slavných značek – Zbrojovka (2021)

Od zbraní přes auta, šicí stroje až k traktorům Zetor. Připravila Jitka Škápíková. Dramaturgie Magdalena Šorelová. Zvukový mistr Jonáš Rosůlek. Zvukový design Jiří Litoš. Režie Jitka Škápíková.

Účinkuje Jan Kovařík.

Natočeno 2021. Premiéra 2. 3. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.).

Lit.: Škápíková, Jitka – Šorelová, Magdalena: Zbrojovka: Od zbraní přes auta, šicí stroje až k traktorům Zetor. In web ČRo 2 Praha, 2. březen 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Továrna založená původně na výrobu zbraní se v minulosti soustředila i na produkci automobilů. Před 2. světovou válkou jich vyrobila na 8000. Některé z nich vítězily v různých soutěžích a zamiloval si je i Vlasta Burian. Možná by se dnes zapsala do historie jako významná automobilka, nebýt osudného roku 1936. (…)

Téměř sto let patřila Zbrojovka Brno k největším průmyslovým podnikům moravské metropole. Byla založena v roce 1918 jako státní podnik pod názvem Československé závody na výrobu zbraní v Brně.

Šíře jejího působení byla ale mnohem větší. Začalo to opravami automobilů. Později se přidala i jejich výroba. Opravovaly se zde také pušky, telefonní a železniční zařízení a nářadí. Kromě toho firma montovala německé a rakouské pušky Mauser a Mannlicher, později i svoje vlastní. Ve 30. letech vyráběla také licenční psací stroje Remington a traktory Škoda. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)