Akcent – Jaké jsou sociální dystopie a společenská satira? (2021)

Provozují čeští spisovatelé „panské“ psaní od stolu o lidech, kterým kulturní elita nemůže rozumět, nebo se vyhýbají nepříjemným tématům společenských krizí? Připravila Olga Stehlíková. Editorka Petra Kultová.

Hovoří Zbyněk Vlasák a Eva Klíčová.

Natočeno 2021. Premiéra 17. 3. 2021 (ČRo 3 Vltava, 16:30 h.; 25 min).

Lit.: Stehlíková, Olga: Zábranský, Hůlová, Štindl, Urban či Vlasáková: Jaké jsou sociální dystopie a společenská satira? In web ČRo 3 Vltava, 17. březen 2021 (anotace + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Jak vypadá kritika společnosti z pera levicových liberálů a uchylují se spisovatelé ke konzervatismu z rebelie? Jak rozlišit postavu v krizi od pokusu zachytit krizi společenskou? Individuality mají nadále přednost před obtížně uchopitelnou figurou “společnosti” a jejích proměn. Veřejný intelektuál je ale status spojený s reflexí témat, která hýbou společností. Na ně se Olga Stehlíková ptá v Akcentu literární kritičky Evy Klíčové a editora Salonu Práva Zbyňka Vlasáka.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)