S Českou filharmonií do světa a zase zpět (2021)

Nejvýznamnějším českým hudebním tělesem je určitě Česká filharmonie. Letos slaví 125 let od prvního veřejného koncertu. Jan Sedmidubský se vypravil do rozhlasového archivu a našel tam zajímavé doklady toho, že filharmonici jsou nejen špičkoví hudebníci, ale také dobří vypravěči. To nejzajímavější vám nabídne v pořadu Archiv Plus.

Natočeno 2021. Premiéra 26. 3. 2021 (ČRo Plus, 20:05 h.; 24 min.) v cyklu Archiv Plus.

Lit.: Sedmidubský, Jan: S Českou filharmonií do světa a zase zpět. In web ČRo Plus, 26. březen 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Náš první orchestr slaví letos už 125 let své existence. Ta začala fakticky 4. ledna roku 1896, kdy své skladby na jejím prvním koncertě dirigoval Antonín Dvořák. Stalo se to v místě, které je dodnes filharmonii zasvěcené – ve velkém sále pražského Rudolfina.

Hudebních nahrávek České filharmonie se v archivu Českého rozhlasu dochovalo samozřejmě mnoho. Vzácnější jsou nahrávky rozhovorů s dirigenty nebo hráči orchestru, například postřehy o koncertech v podmínkách ne vždy ideálních a střípky dojmů z cest, které Česká filharmonie za svou existenci uskutečnila.

Je zvláštní, že právě zahraničních zájezdů se týká snad největší počet nehudebních zvukových materiálů, které v rozhlase máme. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)