Seriál Radiožurnálu – V jiném světě 1/7 (2021)

Připravila Lucie Korcová.

Natočeno 2021. Premiéra 1. dílu 29. 3. 2021 (ČRo 1 Radiožurnál, 8:50 h.).

Obsah: 1. „Okolí vám dává najevo, že dítě špatně vychováváte.“ Vyrovnat se s diagnózou autismu není jednoduché (2:58) – 2. Vzdělání (3:23) – 3. Práce (3:06) – 4. Příběh Natálky, která potřebuje pomoc (2:55) – 5. Rozhovor s autorkou reportáží redaktorkou Lucií Korcovou (3:29) – 6. Sami to nezvládneme

Lit.: and – Korcová, Lucie: V jiném světě. Příběhy lidí, kterým do života vstoupila diagnóza autismus. In web ČRo 1 Radiožurnál, 29. březen 2021 (anotace). – Cit.: Geniální podivíni, jako je filmový Rainman Dustina Hoffmana nebo seriálový Sheldon Cooper z Teorie velkého třesku, takový je „televizní“ stereotyp člověka s diagnózou poruchy autistického spektra. Díky snaze nejen odborné veřejnosti se tento zjednodušený obraz daří naštěstí v české společnosti postupně měnit. Diagnóza autismus s sebou ale stále nese stigma. Jak ve skutečnosti vypadá život lidí s autismem a jejich rodin? (…)

Lit.: tš – Korcová, Lucie: „Okolí vám dává najevo, že dítě špatně vychováváte.“ Vyrovnat se s diagnózou autismu nebývá pro rodiče jednoduché. In web ČRo 1 Radiožurnál, 29. březen 2021 (článek + nahrávka k poslechu).  – Cit.: Když se řekne autismus, většina lidí si představí děti, které jsou svým chováním nebezpečné sobě i svému okolí nebo naopak geniálního fyzika Sheldona Coopera z amerického sitcomu. Odborníci ale upozorňují na to, že poruch autistického spektra je hodně a nedají se takto zjednodušit. Diagnóza autismus s sebou stále nese stigma a rodiny se často dostávají do sociální izolace. Jaké jsou pocity rodičů, když poprvé uslyší diagnózu autismus? A nacházejí podporu v okolí a u lékařů?

Helence je šest let. Že se chová odlišně, si její rodiče začali všímat před čtyřmi lety. Postupně se její vývoj nejen zastavil, ale vrátil zpátky.

„Samozřejmě jsme z toho byli úplně hotoví. Okolí vám dává najevo, že dítě špatně vychováváte, že to nezvládáte… Dostáváte miliony rad, jak byste to měli dělat, a vy se cítíte jako nejhorší rodič na světě,“ vypráví maminka Adéla. (…)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)