Hergot! – Hranice mezi vědou a spiritualitou je umělá (2021)

Proč se vesmír řídí matematickými zákonitostmi? Mohou malé děti procházet zdmi? A co má Bůh společného se Schrödingerovou kočkou? Poslechněte si Hergot! s nositelem anticeny Bludný balvan Janem Rakem. Připravili Dominik Čejka, Jan Škrob a Petr Wagner.

Hovoří Jan Rak a religionistka Zuzana Kostićová.

Natočeno 2021. Premiéra 25. 4. 2021 (ČRo Rádio Wave, 51 min.).

Lit.: Čejka, Dominik – Wagner, Petr – Škrob, Jan: Hranice mezi vědou a spiritualitou je umělá, říká fyzik z CERNu. In web ČRo Radio Wave, 25. duben 2021  (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Jan Rak, který působí jako fyzik v CERNu, si od Spolku skeptiků Sisyfos vysloužil anticenu Bludný balvan za rok 2019. Příčinou je jeho svérázný přístup ke světu založený na neortodoxním pojetí kvantové fyziky a aplikaci jejích poznatků v běžném životě.

Jak už to tak bývá, problém pro sisyfovce vzniká tam, kde se sféra vědy setkává a prolíná se spiritualitou. Sám Rak přitom upozorňuje, že až do období renesance tyto dvě oblasti nebyly oddělené – bariéru, která se mezi nimi vytvořila, považuje za umělou. S tím souvisí i jeho prapůvodní motivace studovat fyziku – říká, že chtěl pochopit podstatu světa a smysl života na Zemi.

Z kvantové fyziky vyvozuje jeden zásadní závěr: člověk má coby pozorovatel zásadní vliv na to, co pozoruje. Lidé si tedy do značné míry tvoří vlastní realitu. Kvantová fyzika ho tak vede k pohledu na svět, který je v mnoha pohledech podobný šamanismu nebo magii. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)