Historie Plus – Lidice po Lidicích (2021)

Jaký byl další osud vsi, kterou chtěli nacisté vymazat ze světa? Připravila Naďa Reviláková.

Účinkují ředitel Památníku Lidice Eduard Stehlík, někdejší obyvatelky Lidic Miloslava Kalibová a Marie Šupíková

Natočeno 2021. Premiéra 8. 5. 2021 (ČRo Plus, 17:33 h.; 26 min.). Repríza 2. 7. 2022 (ČRo Plus, 16:33 h.).

Lit.: Reviláková, Naďa: Lidice po Lidicích. Jaký byl další osud vsi, kterou chtěli nacisté vymazat ze světa? In web ČRo Plus, 8. květen 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Po atentátu na Reinharda Heydricha se středočeská obec Lidice ocitla v hledáčku nacistů. Její obyvatelé údajně pomáhali atentátníkům, a tak se okupanti rozhodli k exemplárnímu „trestu“. Srovnat obec ze zemí a její obyvatele zlikvidovat.
I přes hrůzu, kterou v protektorátu vzbudilo následné oznámení, že „všichni dospělí muži byli zastřeleni, ženy poslány do koncentračních táborů a děti na náležité vychování“, byla tato slova ve skutečnosti podstatně mírnější než realita.

Zastřeleni byli 10. června 1942 nejen všichni přítomní lidičtí muži, ale i jejich nedospělí synové, z nichž nejmladšímu ještě nebylo 15 let.

Ano, ženy byly odeslány do koncentračních táborů, nezaznělo však, že na doživotí. Žádná z nich se podle zvrácených plánů už neměla vrátit. A na avizovanou převýchovu byl z dětí vybrán jen zlomek. Ze 105 jich válku přežilo 17. (…)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)