Návštěvníci – Komunitní bydlení (2021)

Připravil Jonáš Zbořil. „Teambuildingy máme v práci i na fotbale, ale sousedy neřešíme.“ Závěrečná bonusová epizoda série Návštěvníci o komunitním bydlení a o tom, proč je dobré budovat sousedské vztahy.

Hovoří ekonom a sociální geograf Jan Blažek.

Natočeno 2021. Premiéra 6. 5. 2021 (ČRo Rádio Wave, 20 min.).

Lit.: Zbořil, Jonáš: Když máte dobré sousedy, i v paneláku můžete mít saunu pro všechny. Co nás učí komunitní bydlení?. In web ČRo Radio Wave, 6. květen 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Má smysl vzít kamarády, sebrat společné peníze a zabydlet se v činžáku snů? Ne, tak jednoduché to prý s komunitním bydlením není, myslí si expert Jan Blažek. Přesto vidí v bydlení, které si zakládá na pospolitosti a dobrých vztazích v kolektivu, spoustu výhod. Nejen o tom, co vlastně znamená komunitní bydlení, jsme mluvili v poslední bonusové epizodě série Návštěvníci.

„Žijeme v postkomunistickém prostoru, kde slovo komunita může evokovat komunismus, což pro většinu lidí neznamená nic dobrého,“ říká odborník o druhu bydlení, které má velice širokou definici a spoustu různých realizací. Lidé vytváří skupiny proto, aby společně zvládli realizovat výstavbu domu, nebo proto, že sdílí stejné hodnoty. Přesně tak to měli třeba obyvatelé komunity Za břehem v Orlických horách, kterou si možná pamatujete z Návštěvníků. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)