Interview Plus – Stanislav Biler (2021)

Stanislav Biler, sociolog a publicista. Uznáváme, že naše životy ovlivňuje klimatická změna. Lišíme se ale v tom, jak rychle problém řešit.  Vyplývá to z exkluzivního průzkumu Českého (rozhlasu a agentur PAQ Research a CVVM). Řada lidí vnímá jako naléhavější například následky pandemie covidu, nebo ekonomické potíže s ní spojené. Je reálné, že dokážeme změnit životní styl dostatečně razantně, aby změna klimatu drtivě nedopadla na příští generace? Zeptá se Veronika Sedláčková.

Natočeno 2021. Premiéra 13. 5. 2021 (ČRo Plus, 11:34 h.; 26 min.).

Lit.: Erhart, Michael – Sedláčková, Veronika: Víme, co se děje se změnami klimatu. Nemůžeme se z toho nijak vyvinit, tvrdí sociolog Biler. In web ČRo Plus, 13. květen 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Téměř devadesát procent Čechů podle průzkumu Rozděleni klimatem věří, že změna klimatu ovlivní svět, ale jen asi třetina si myslí, že se dotkne přímo jich. „U klimatu je nepříjemné, že má obrovitánskou brzdnou dráhu. A pokud to necháme zajít tak daleko a budeme to řešit, až když bude z poloviny Česka polopoušť, tak bude pozdě,“ varuje sociolog Stanislav Biler.

Vlny sucha v posledních pěti letech označuje za promarněnou příležitost veřejnosti přiblížit, co to je klimatická změna.

„Velká část médií to popisovala velmi izolovaně. Teď je sucho a kůrovcová kalamita, ale jako by to s ničím nesouviselo. To je obrovská škoda, že se promarnilo. Symbolem klimatické změny je obvykle tání ledovců, ale to je pro nás extrémně vzdálené. Tohle jsme měli všichni před očima – mělo se to více opakovat a měli bychom se k tomu vrátit,“ míní Biler. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)