Knihovnička Proglasu – Svědectví o zločinném režimu v KLDR (2021)

Připravila Hana Svanovská.

Hovoří literární vědec Jiří Trávníček. Ukázku načetla Eva Svobodová.

Natočeno 2021. Premiéra 18. 4. 2021 (Rádio Proglas, 13:30 h.). Repríza 24. 4. 2021 (Rádio Proglas, 13:30 h.).

Lit.: Svanovská, Hanka:  Nina Špitálníková: Svědectví o zločinném režimu v KLDR. In web Radio Proglas,  18. 4. 2021 (článek + nahrávka k poslechu).  – Cit.:  Knihu rozhovorů publicistky a koreanistky Niny Špitálníkové Svědectví o životě v KLDR představí nejnovější Knihovnička Proglasu. Poslouchejte v neděli 18. dubna o půl druhé odpoledne, opakujeme v sobotu 24. dubna ve 13.30.

Sedm rozhovorů s někdejšími občany KLDR, kterým se podařilo uprchnout do Jižní Koreje, je pestrou mozaikou osudů, které komunistická didaktura přitlačila až na lidské a morální dno – byť každého z protagonistů jiným způsobem. Nina Špitálníková vede rozhovory s velkou empatií a respektem k dotazovaným, kteří začasté nejsou se svým traumatem psychicky vyrovnaní. Pro českého čtenáře může kniha fungovat jako varování, co všechno se může stát, založíme – li svůj život na orwellovské lži, předstírání a strachu. A byť je severokorejská forma komunismu něčím velmi specifickým, svědectví o nelidském režimu, v němž nemá jednotlivý lidský život žádnou cenu a člověk se stává pouhoupouhou jednotkou v mase, funguje jako memento do jakýchkoli politických poměrů, případně coby upozornění na křehkost naší současné demokracie.

Nad knihou se sppolečně zamýšlejí redaktorka Hana Svanovská a literární vědec Jiří Trávníček, ukázku načetla Eva Svobodová.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)