Jiří Madzia o historii zlínských ateliérů (2021)

Rozhovor připravila Andrea Kratinová.

Hovoří Jiří Madzia.

Připravil ČRo Zlín v roce 2021. Premiéra 8. 7. 2021 (ČRo Zlín).

Lit.: rvorlova – Kratinová, Andrea: Filmové ateliéry ve Zlíně na Kudlově slaví 85 let, poslechněte si poutavé vyprávění o jejich historii. In web ČRo Zlín, 8. červenec 2021 (článek + nahrávky k poslechu) – Cit.: V roce 1936 byla za neuvěřitelných 9 měsíců dokončena stavba filmových ateliérů ve Zlíně na Kudlově. Tyto ateliéry produkují filmy dodnes.

Filmové ateliéry ve Zlíně na Kudlově letos slaví 85. výročí od svého vzniku. Ještě před jejich výstavbou bylo ve Zlíně významnou událostí otevření Velkého kina, kde se pro velký zájem muselo hrát několikrát denně a na lístky se stály řady.

„Nejoblíbenějším žánrem 20. a 30. let byly ve Zlíně jednoznačně komedie,“ prozrazuje filmový publicista Jiří Madzia a dodává, že to byl i nejoblíbenější žánr Tomáše Bati. Právě tento muž je pro vznik ateliérů stěžejní.

Jaké tedy byly okolnosti vzniku ateliérů ve Zlíně? Jaké filmy zde vznikaly? A co se tvoří na ateliérech na zlínském Kudlově dnes? (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)