Interview Plus – Martin Novák (2021)

Martin Novák ze serveru Aktuálně.cz. Spojené státy si letos připomínají dvacáté výročí teroristického útoku z 11. září 2001, kvůli kterému zahájily vojenskou operaci v Afghánistánu. Po téměř dvaceti letech se z této země společně se svými spojenci včetně České republiky stahují. Co za odcházejícími vojáky zůstává? Jaká budoucnost se před afghánským obyvatelstvem otevírá? Hostem bude znalec Afghanistánu Martin Novák. Připravil Lukáš Matoška.

Natočeno 2021. Premiéra 8. 7. 2021 (ČRo Plus, 11:34 h.; 26 min.).

Lit.: ert – Matoška, Lukáš: Tálibán uklidňuje, že už nebude v Afghánistánu tak tvrdý, ale zkušenost radí nevěřit, varuje novinář Novák. In web ČRo Plus, 8. červenec 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Bojovníci islamistického hnutí Tálibán rychle postupují a zmocňují se dalších okresů na západě a severu Afghánistánu, zatímco zemi opouštějí poslední západní vojáci. „Je to tušení blížící se katastrofy. Některé části země nebude vláda schopna udržet pod kontrolou,“ říká novinář Martin Novák ze serveru Aktuálně.cz.

Neočekává, že by se Tálibánu podařilo ovládnout celou zemi, protože například v oblastech okolo Kábulu má jen malou podporu. Pravděpodobnější ale je, že země zabředne do vleklé občanské války.

„Snaží se dobýt co nejvíc území, aby měl dobrou vyjednávací pozici. Většina z nich si vykládá odchod západních vojsk jako svůj triumf a afghánská vláda je pro ně partner k jednání jen s přivřením obou očí, protože spolupracovala s okupanty,“ uvádí. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)