Vizitka – Michal Nohejl (2021)

Host: Michal Nohejl, režisér. Moderuje: Ondřej Cihlář. Seznamte se s lidmi, kteří žijí (s) kulturou.

Natočeno 2021. Premiéra 7. 8. 2021 (ČRo 3 Vltava, 17:02 h.). Repríza 7. 8. 2022 (ČRo 3 Vltava, 17:02 h.).

Lit.: Cihlář, Ondřej: Mám rád Švejka. Historka, ze které vznikl film Okupace, přesně zapadá do světa hrdinů a antihrdinů, říká režisér Michal Nohejl. In web ČRo 3 Vltava, 7. srpen 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Až do letošního roku patřily do „filmografie“ režiséra Michala Nohejla jen studentské filmy, hudební klipy a reklamní spoty. Jeho filmový debut Okupace však ovládl Ceny české filmové kritiky za rok 2021. Komediální drama o hrdinství si odneslo cenu za nejlepší film, režii i scénář. Michal Nohejl, nositel Ceny innogy pro objev roku, byl hostem Ondřeje Cihláře v srpnu 2021.

Sedmdesátá léta 20. století, z večírku se vracejí dva muži posilnění alkoholem. Na zemi v parku nachází opilého ruského vojáka, a protože mají doma nacistickou uniformu, odvlečou ho do sklepa a navléknou do tohoto kusu oděvu. Když se probere, předstírají, že druhá světová válka ještě neskončila. Jestli se jednalo o historku založenou na reálném základu, nebo o městskou legendu, to už dnes lze jen stěží ověřit. Autorskému týmu nového českého filmu Okupace, režiséru Michalu Nohejlovi a spoluscenáristům Vojtěchu Maškovi a Marku Šindelkovi, se každopádně zalíbila. A rozhodli se, že na ní postaví celý film s Martinem Pechlátem v hlavní roli. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)