Plus Speciál – Afghánistán: co dál? (2021)

Evropská komise vyzvala unijní státy, aby se dobrovolně ujaly afghánských uprchlíků prchajících před Tálibánem. Zapojit by se podle ní měly všechny země, které v Afghánistánu byly na vojenské misi v rámci NATO. Patří mezi ně i Česko. Moderuje Lukáš Matoška.

Hosty byli Viktor Daněk, bruselský zpravodaj, Český rozhlas; Slavomír Horák, politolog Institut mezinárodních studií FSV UK; Miroslava Pašková, předsedkyně spolku Vlčí máky; Jakub Lepš, amerikanista a politolog, New York University Prague.

Natočeno 2021. Premiéra 25. 8. 2021 (ČRo Plus, 8:10 h.; 22 min.).

Lit.: marz – Matoška, Lukáš: Pokud vojáci neopustí Afghánistán včas, následky mohou být krvavé, varuje amerikanista Lepš. In web ČRo Plus, 25. srpen 2021 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: Islamistické hnutí Tálibán omezilo přístup na letiště v Kábulu, odkud jsou odbavovány evakuační lety s uprchlíky. Špičky nově vyhlášeného Islámského emirátu Afghánistán navíc pohrozily USA a dalším spojencům, že pokud nedodrží dohodu, a vojáci do konce srpna neopustí zemi, přijde odveta. Americký prezident Joe Biden odchod své armády k 31. srpnu potvrdil. „Zdá se, že neměl jinou volbu,“ komentuje rozhodnutí rezidenta Bílého domu amerikanista Jakub Lepš.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)