Balanc – Manipulace a upřímná komunikace (2021)

Co je to manipulace a je vždy škodlivá? Jak ji poznat a jak se v dospělosti učit upřímné komunikaci? A proč je důležité poslouchat nejen slova, ale také tělo a emoce? Pořad o manipulaci, upřímné komunikaci a práci s nimi připravil Petr Bouška.

Natočeno 2021. Premiéra 7. 9. 2021 (ČRo Rádio Wave, 20:00 h.).

Lit.: Bouška, Petr: Umíte poznat, že s vámi někdo manipuluje? Často jednáme proti svým přáním a ani nevíme proč. In web ČRo Radio Wave, 7. září 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Manipulace je chování ze zištných důvodů, za účelem získat výhodu,“ vysvětluje v Balancu psychoterapeutka a koučka Zdenka Mlnaříková. V naší komunikaci je důležité nejen to, co je řečeno, ale i jaké sdělení vyvolává emoce. Když po nás lidé něco chtějí, mohou se dopustit manipulativního chování. Snaží se vyvolat strach, bezmoc, zmatek, ale také vděk, pocit přijetí a radost.

Společné manipulaci je, že se snaží vyvolat emoci a k něčemu nás dotlačit. Ne vždy samozřejmě přichází se zlým úmyslem, ale upřímná komunikace je pro zdravé vztahy lepší.

„Nejčastější manipulaci známe z rodiny, děti manipulují s rodiči a naopak.“ Není možné se tomu vždy vyhnout, když učíme dítě chodit přes silnici, nelze se na tom domluvit a vyžádat jejich souhlas. Jde o bezpečí. Problém je, když je manipulace převažující způsob chování. Stává se, že si manipulující své konání ani neuvědomuje. Prostě je na to celý život zvyklý. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)