Rozhovor s Janem Erikem Voldem (2021)

Rozhovor připravila Alena Blažejovská.

Hovoří Jan Erik Vold. Českou verzi odpovědí čte Vladimír Hauser.

Připravilo Brno v roce 2021. Premiéra 18. 9. 2021 v rámci pořadu Zelný rynk (ČRo Brno, 17:00 – 18:00 h.; 15 min.).

Lit.: Blažejovská, Alena: Reklamy na tramvajích jsou ohavnost, vzkazuje norský básník Jan Erik Vold. In web ČRo Brno, 17. září 2021  (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: V souvislosti s vydáním českého překladu Deníku Ruth Maierové a s výstavami o ní a její rodině navštívil Brno a Žarošice editor knihy, významný norský básník J. E. Vold. Poslechněte si rozhovor!

Hlavním předmětem zájmu norského básníka, esejisty a jazzového recitátora Jana Erika Volda (nar. 1939 v Oslu) byla místa spojená s Ruth Maierovou (1920-1942), Rakušankou pocházející ze židovské rodiny s moravskými kořeny. Ruth za 2. světové války uprchla do Norska. Odtud byla později transportována do Osvětimi, kde zemřela. Jí a její přítelkyni, norské básnířce Gunvor Hofmo, byla věnována většina rozhovoru, který redaktorka Alena Blažejovská natočila na zahradě brněnské vily Tugendhat.

Po prohlídce vily i sousedící vily Löw-Beer, která donedávna hostila výstavy o Ruth Maierové, a Brna vůbec se však chtěl norský básník podělit i o svůj zážitek z brněnských tramvají. Sám je totiž velkým milovníkem tramvají a v norských čítankách je jeho Báseň o tramvajových kolejích. Český čtenář si ji může přečíst ve výboru z Voldovy poezie Malý kruh (Archa Zlín, 2012), který vyšel v českém překladu Ondřeje Buddeuse.

„Mám radost, že tady v Brně a vůbec ve střední Evropě jsou všude tramvaje,“ svěřil se básník. „Ve Stockholmu a Kodani už tramvaje skončily, ale ještě jsou v Oslu. V Oslu jsou tramvaje modré a tady v Brně jsou červené. Je tady ale jedna věc, která se mi silně nelíbí – a to je vizuální smog a to, že na tramvajích je tolik reklam. To je ohavnost, to by se nemělo dít.“ (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)