Výlety – Malovaný sklep v Šatově (2021)

Připravil Zdeněk Truhlář.

Malovaným sklepem v Šatově nás provedla průvodkyně Klára Šuhajdová.

Připravilo Brno v roce 2021. Premiéra 18. 9. 2021 (ČRo Brno, 3 min.).

Lit.: Truhlář, Zdeněk: Jednou rukou a téměř potmě. Tak zdobil umělec originálními reliéfy sklep v Šatově. In web ČRo Brno, 18. září 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Znojemsko je krajem vinné révy a tím pádem také sklepů a sklípků. V Šatově nedaleko Znojma je ovšem jeden sklep opravdu výjimečný. Pyšní se originálními malovanými reliéfy. Podobně bohatě zdobený sklep nikde jinde na jižní Moravě nenajdete.

Ve vinařských oblastech se řada sklepů hloubí pro výrobu a skladování vína. V tomto případě šlo ale původně o důl na těžbu písku. Ten šatovský byl dokonce tak kvalitní, že se vozil až do Vídně a přidával se do štukových malt. Samotná vídeňská radnice byla opravována právě pískem ze šatovských sklepů. Štoly jsou staré přibližně 300 let. Poté, co zde těžba písku skončila, sloužil důl dvě stě let patrně jako sklep na uskladnění ovoce a zeleniny. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)