Balanc – Proč nás rozděluje téma politiky a jak o ní diskutovat? (2021)

Čím je téma politiky tak osobní a důležité? Kdo žije podle svého přesvědčení a kdo pokrytecky káže vodu? Jak se bavit o politice, abychom se nehádali a mohli spolu dál komunikovat? Připravil Petr Bouška.

Hovoří Aleš Borecký, psychoterapeut, psycholog a publicista.

Natočeno 2021. Premiéra 28. 9. 2021 (ČRo Rádio Wave, 29 min.).

Lit.: Bouška, Petr: Táta volí xenofoby, dcera zelené fanatiky. Proč nás rozděluje téma politiky a jak o ní diskutovat? In web ČRo Radio Wave, 28. září 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Politické já tvoří jednu vrstvu člověka, je to pro nás důležité téma,“ říká v Balancu Aleš Borecký, psychoterapeut, psycholog a publicista. Téma politiky nás rozděluje, nejen ve společnosti, ale v rodinách, s přáteli, v partnerských vztazích. Proč tomu tak je?

Politický pohled na svět je pro nás důležitý, pro některé lidi slouží až jako víra, náhražka duchovna. Proto jsme možná rozděleni politikou ve společnosti, ale také s rodinami, přáteli i partnery. Co o nás říká naše politické myšlení?

„Zažili jsme to jako děti, když někdo urážel naše rodiče. To se nesmí. Pro dospělé se nedotknutelné téma může přesunout na politiku.“ Možná jste to sami prožili, běžné nebo i příjemné setkání s rodinou či přáteli se stane nepříjemným v momentě, kdy někdo vytáhne politické téma. Najednou vládne nepochopení, kritika, emoce se zesílí.

Je to proto, že často neumíme oddělit debatu o politice od našich vlastních témat, hodnot i bolístek. Když třeba táta řekne, že nechápe, jak můžeme volit zrovna tuhle stranu, můžeme to vnímat i jako kritiku a nepřijetí nás samých. A od rodičů taková kritika bolí. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)