To je pravda, napsala 1/4 (2021)

Existuje jedna jediná pravda, nebo má každý tu svou? Má názor stejnou váhu jako fakta? Co je to manipulace, dezinformace, misinformace, hoax, konspirační teorie, a jak je poznat? Dokumentaristka Tereza Reková se vydává na cestu za poznáním pravdy pomocí rozhovorů s babičkou, kterou před volbami zahltily řetězové emaily plné strašlivých vyhlídek do budoucna. Chtějí některé politické strany sebrat byty důchodcům a dát je uprchlíkům? Hudba Matyáš Zamazal a Tereza Reková. Zvukový mistr Michal de Diana Boro. Dramaturg Daniel Kupšovský. Režie Radim Nejedlý.

V dokuseriálu hovoří novinář Jiří Táborský, aktivista Bob Kartous, psychiatr Cyril Höschl, expert Jaroslav Valůch nebo analytik František Vrabel. Prostor dostávají i lidé zastávající opačné názory, tvůrci a šiřitelé konspiračních teorií i ti, kteří jen „hledají pravdu“.

Natočeno 2021. Premiéra 1. dílu 7. 11. 2021 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.) v cyklu Dokuseriál. Repríza 1. dílu 19. 12. 2021; 2. dílu 26. 12. 2021 (ČRo Plus, 14:34 h.); 3. dílu 2. 1. 2022 (ČRo Plus, 14:34 h.); 4. dílu 9. 1. 2022 (ČRo Plus, 14:34 h.); 1. dílu 6. 11. 2022 (ČRo Plus, 14:34 h.); 3 dílu 20. 11. 2022 (ČRo Plus, 14:34 h.).

Obsah: 1. Řetězové emaily. – 2. Pravda? – 3. Konspirační teorie. – 4. Bubliny.

1. cena soutěže Novinářská cena 2021 v kategorii Nejlepší reportáž.

1. místo na Prix Bohemia Radio 2022 v sekci Dokument.

Lit.: Mojsevič, Diana: Vymyslet lež je snadné. Řeknete, co druzí chtějí. In MF Dnes – Brno a jižní Morava, 24. 3. 2022, s. 16 (rozhovor s Terezou Rekovou).

Lit.: Reková, Tereza: To je pravda, napsala. Existuje jediná pravda, nebo má každý tu svou? In web ČRo 2 Praha,  14. listopad 2021 (článek + nahrávky k poslechu). – Cit.: Má názor stejnou váhu jako fakta? Co je to manipulace, dezinformace, hoax, konspirační teorie, a jak je poznat?

1 díl: Řetězové emaily

Tereza Reková se vydává za poznáním pravdy pomocí rozhovorů s babičkou, kterou zahltily řetězové emaily plné strašlivých vyhlídek do budoucna.

2. díl: Pravda?

Tereza Reková se vydává za poznáním pravdy pomocí ankety napříč republikou. Jaká je vlastně historie dezinformací? Ochrání vás pití bělidla před Covidem?

3. díl: Bubliny

Tereza Reková se vydává za poznáním pravdy pomocí založení falešného účtu na sociálních sítích, a zjišťuje nečekané informace o plazech řídících Hollywood i o nacistech žijících na Měsíci.

4 díl: Konspirace

Tereza Reková se vydává za poznáním pravdy do psychiatrické nemocnice a setkává se i s vlastním konspiračním alter egem. Přiletí nebo nepřiletí vrtulník, když zneškodníte chemtrails octem?

Dnešní svět je plný informací

Existuje obrovské množství tištěných, elektronických a dalších zdrojů, přičemž některé si protiřečí i v základních tvrzeních, jako zda je Země placatá, či kulatá. Z mnoha stran slyšíme: „Pravda je to, co si můžeš ověřit na internetu. Pokud nenajdeš dostatečné množství zdrojů, dost možná se jedná o výmysl…“ No jo, jenže jak můžeme vědět, že zdroje, podle kterých si informace ověřujeme, jsou pravdivé?

Dokumentární cyklus To je pravda, napsala, který v listopadu uvádí Dvojka Českého rozhlasu, otevírá téma dezinformací a konspiračních teorií. Co to vlastně je? Jak se vyznat v obrovském množství informací? A jak poznat pravdu od lži?

„Ne všechno, co máš v emailu či co je na internetu, je pravda!“

Společnost je rozdělena na několik táborů, přičemž argumenty všech jsou vlastně podobné – a nakonec stejně věříme tomu, čemu chceme věřit. Nakolik se ale o tom, co si myslíme, ještě diskutuje, a nakolik už je to pouze hlasitý souboj názorů? A jsme ještě vůbec schopni tolerovat lidi s jiným názorem?

Dezinformace a celková manipulace s informacemi je téma, které mě zajímá a trápí už dlouhou dobu. To, že na mě osobně dennodenně útočí nepravdivé zprávy na pochybných webech nebo třeba jen lživé reklamy na (ve skutečnosti) nefunkční výrobky, je něco, s čím jsem se už naučila žít. Potřeba zabývat se tématem hlouběji u mě ale vznikla ve chvíli, kdy jsem si uvědomila, že ne všichni jsou vůči nesmyslům na internetu imunní – včetně mých nejbližších rodinných příbuzných.

Třeba moje babička. Ta je velmi aktivní důchodkyní dennodenně používající svůj facebookový i e-mailový účet. Na těchto platformách si ale zároveň každý den čte desítky řetězových e-mailů a článků pocházejících z pochybných zdrojů, které jí posílají její kamarádky. Kvůli těmto e-mailům si už babička nesčetněkrát stěžovala na generaci mladých lidí, kteří „důchodcům chtějí zakázat volit, řídit, a dokonce i samostatně bydlet“, uvažovala, proč Česká republika vadí Američanům natolik, že na Hodonínsku svým letadlem schválně způsobili tornádo, a dokonce se pozastavila i nad e-mailem, ve kterém jistá doktorka z Mexika radí jako prevenci před covidem pití oxidu chloričitého, který se používá jako bělidlo. (….)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)