Osobnost Plus – Viktor Karlík (2021)

Viktor Karlík, výtvarník, grafik a redaktor. Je spjat s druhou generací českého undergroundu a právě vystavuje v pražském Centru současného umění DOX. Na začátku jeho expozice stojí pomník české kultuře. Proč má podobu houby na tabuli a nápis, že česká kultura nasává? Z čeho podle něj vyvěrá zdejší nedostatek vkusu? A proč by Anticharta měla vstoupit do Guinessovy knihy rekordů? Moderuje Lucie Vopálenská.

Natočeno 2021. Premiéra 26. 11. 2021 (ČRo Plus, 10:34 h.).

Lit.: Vopálenská, Lucie: Můžeme si pustit zahraniční hudbu – kvalitní, jako je whisky. A někdo má rád tuzemák? žasne umělec Viktor Karlík. In web ČRo Plus, 26. listopad 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Výtvarník, grafik, redaktor a spoluzakladatel Revolver Revue Viktor Karlík stal i u zrodu týdeníku Respekt. „Respekt se vyvinul z Revolveru, a když se dnes podívám na to, jak vypadá Respekt, tak já bych tam pracovat nechtěl,“ přiznává v Osobnosti Plus. „Z mého pohledu je to už mainstream a to mne v podstatě nezajímá. Je to každého osobní volba a má cesta je taková, jaká je,“ dodává.

„Teď je skvělá doba v tom, že si každý může vybrat. Nikomu bych nevnucoval, co má jíst, na co se má koukat. Možnost výběru patří ke svobodě, kterou máme. A té se je dobré držet,“ uvažuje Karlík.

Redaktor a výtvarník přiznává, že Revolver Revue je zcela závislý na grantech. „Mám to štěstí, že tuto problematiku nenesu na svých bedrech, ale co vidím, tak situace je stále složitá, nedobrá. Pevně věřím, že si nová vláda uvědomí, že kultura je něco, co se jí velice vyplatí. Když ji bude podporovat a když k ní bude přátelská.“

„Myslím si, že podpora kultury je chytré rozhodnutí a může to nastartovat spoustu důležitých věcí,“ zdůrazňuje Karlík a uvádí konkrétní příklad: „Například pražské Centrum současného umění DOX, jak jsem pochopil, tak stále řeší problémy s financováním takto skvělého projektu. Jak říkávala Anna Fárová, kdyby pocítili finanční klid, a mohli se věnovat své práci a nejen shánění peněz, tak, že se to musí pozitivně projevit.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)