Večer na téma – Jan Kotěra: blízký a vzdálený? (2021)

K 150. výročí narození zakladatele moderní české architektury Jana Kotěry (1871-1923) připravila Nikol Patíková. V pořadu hovoří i historik umění Ladislav Zikmund-Lender, zazní úryvky z tematických monografií a časopisu Volné směry. Dramaturgie Alena Blažejovská.

Připravilo Brno v roce 2021. Premiéra 22. 12. 2021 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.; 104 min.).

Lit.: Patíková, Nikol: Jan Kotěra: blízký a vzdálený? Večer na téma ke 150. výročí narození zakladatele moderní české architektury. In web ČRo 3 Vltava, 22. prosinec 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  neděli 18. prosince uplynulo 150 let od smrti významného českého architekta Jana Kotěry. Jaký nám zanechal odkaz a čím z jeho života se můžeme nechat inspirovat i dnes?  (…)

Jan Kotěra se narodil 18. prosince 1871 a zemřel 17. dubna 1923 v Praze. Jeho profesní život byl poměrně krátký, ale přesto po sobě zanechal velmi různorodé dílo, včetně rodinných domů, pavilonů, hotelů, ale třeba i sepulkrální architektury nebo kolejových vozidel. I díky příznivým okolnostem a nakloněné štěstěně mohl studovat u rakouského architekta Otto Wagnera, který značně ovlivnil jeho tvorbu. Mladý Kotěra se pak velmi brzy a rychle stal výraznou osobností architektury. Dnes se jeho jméno v článcích, rozhovorech i odborných studiích často neobejde bez přízviska zakladatel moderní české architektury.

Jak to ale s oním zakladatelstvím je? I na to ve vltavském Večeru na téma odpovídá historik umění a pedagog Ladislav Zikmund Lender, který navíc osvětluje dobové okolnosti, ve kterých Jan Kotěra tvořil, proč například příliš neuspěl v Praze, ačkoli o velkých pražských zakázkách snil, nebo jaký vliv na jeho tvorbu měla psychická nemoc. (…)

Lit.: Patíková, Nikol: Jan Kotěra: blízký a vzdálený? O vzniku životopisného rozhlasového pásma o Janu Kotěrovi. In web Nikoljeta, b. d. (leden 2022?). – Cit.:  Loni jsem si vymyslela, že bych mohla ke 150. výročí narození „hradeckého“ architekta Jana Kotěry napsat dvouhodinové rozhlasové pásmo pro programovou řadu Večer na téma (ČRo Vltava). Obvykle se věnuji literárním tématům, a tak to byl trochu krok mimo mou komfortní zónu. Ale žila jsem v Hradci Králové, takřka jsem vyrůstala mezi Kotěrovými stavbami, a měla jsem jasnou představu o tom, jak má pásmo vypadat. Ta se poměrně záhy rozpadla, nešlo ji totiž uskutečnit, a tak jsem musela vymyslet celý nový koncept a páteř pořadu sestavit znovu. Naštěstí o Kotěrovi existuje dost publikací a různých zdrojů, rešerše měly být mým klíčem ke scénáři.

Čím hlouběji jsem ale pátrala, tím větší chaos vznikal a víc otázek vyvstávalo, než se zodpovídalo. Jak pásmo uchopit? Je to pořad o Kotěrových stavbách? Má to být průřez jeho tvorbou a životem, který si ale každý může snadno vygooglit? Má to být můj pohled na osobnost české moderní architektury? A bude to uposlouchatelné, když většina vybraných textů pochází ze začátku 20. století?

Nakonec je tam všechno. Téměř. Je tam linka věnující se zakladatelskému mýtu Jana Kotěry. Jsou tam jeho dopisy, úryvky z monografie Otakara Novotného Jan Kotěra a jeho doba i z knihy Jan Kotěra 1871-1923 : zakladatel moderní české architektury (viz zdroje na konci článku). Je tam linka, která se dotýká mého osobního pohledu na architektovy stavby. V pořadu také hovoří historik umění a autor publikace Jan Kotěra v Hradci Ladislav Zikmund-Lender. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)