Houpačky – Jak žít po smrti dítěte (2020)

Co chtějí umírající děti vědět? Jak rodině, která ztratila dítě, můžou pomoct přátelé a známí?  Připravila Michaela Sladká.

Hovoří terapeutka Andrea Radomská

Natočeno 2021. Premiéra 28. 10. 2020 (ČRo Rádio Wave, 21 min.).

Lit.: Sladká, Michaela: Hledám s rodiči cestu, jak žít po smrti jejich dítěte, říká průvodkyně pozůstalých. In web ČRo Radio Wave, 28. říjen 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Nikdy neodcházíme předčasně, život je vždycky naplněný. Ale pocit nespravedlnosti u umírajícího dítěte stejně mám,“ říká Andrea Radomská, průvodkyně pro pozůstalé a terapeutka mobilního hospice Strom života. Když v rodině zemře dítě, rodiče podle ní potřebují pomoc vždycky. „Často to ale zvládnou vlastními silami, rodina třeba má tak pevné vazby, že se obdobím dokáže provést sama. Ale někdy taky pozůstalí nenajdou odvahu říct si o pomoc,“ říká terapeutka.

Andrea Radomská se s prvním umírajícím dítětem potkala už jako studentka střední zdravotní školy. Od té doby kromě stovek dospělých doprovodila i necelé dvě desítky umírajících dětí a jejich rodin. „Důvěra je základ. Říkat dítěti pravdu a respektovat filozofii a nastavení rodiny. Rodiče často nenajdou sílu odpovědět dítěti na otázku, jestli zemře. Je dobře, když je kolem někdo, komu věří a koho se může na cokoli zeptat,“ popisuje důležitou část své práce Radomská. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)