Architekt s noblesní duší a světovým rozhledem (2021)

Připravila Olga Jeřábková. Portrétní pásmo o architektovi Janu Kotěrovi. Dramaturgie Alena Blažejovská.

Účinkují Vladimír Krátký a Aleš Slanina.

Připravilo Brno v roce 2021. Premiéra 18. 12. 2021 v rámci pořadu Zelný rynk (ČRo Brno, 17:00 – 18:00 h.; 18 min.).

Lit.: Jeřábková, Olga: Architekt s noblesní duší a světovým rozhledem. Před 150 lety se v Brně narodil Jan Kotěra. In web ČRo Brno, 17. prosinec 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Toť krásná, vzrušená doba začátku našeho století, v jejímž středu stojí Kotěra – iniciátor, spojovník, organizátor.“ Poslechněte si portrétní pásmo, které pro magazín Zelný rynk napsala Olga Jeřábková.

„Muž noblesní duše a světového rozhledu, leč ještě mnohem více: předurčený geniální tvůrce pozdější moderní architektury… Učil? Ne. Vychovával. Vychovával především moderního člověka. V tom tkví tajemství jeho školy a jeho životnosti, že byla spíš radostnou pracovnou několika mladých lidí, v níž Kotěra udával tón, ne jako profesor, ale jako ideový vůdce mladé skupiny.“

Tato slova napsal architekt Jaromír Krejcar o svém učiteli Janu Kotěrovi, který se narodil před 150 roky – 18. prosince 1871 – v domě v Lidické ulici v Brně. Ten dům stojí za malé zastavení. Nechal jej postavit brněnský továrník Nožička, který se zabýval sladovnictvím a také výrobou kávové náhražky zvané cikorka. Stavba vznikala podle návrhu dnes neprávem pozapomenutého architekta Antonína Prokopa, o němž významný olomoucký historik umění profesor Pavel Zatloukal v roce 2005 napsal, že byl bezesporu nejvýznamnějším moravským architektem 19. století. Palácový objekt v Lidické ulici byl situován do jedné z nejprestižnějších dobových brněnských lokalit – s výhledem do lužáneckého parku, prvního veřejného parku na Moravě. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)