13+ – Povinné očkování a milostivé léto (2022)

Připravila Anežka Jakubcová.

Hovoří Ondřej Preuss – ústavní právník, Petr Hladík – 1. náměstek primátorky města Brna, Anežka Jakubcová – moderátorka.

Natočeno 2022. Premiéra 6. 1. 2022 (Rádio Proglas, 13:05 h.).

Lit.: Svobodová, Eva: O povinném očkování s ústavním právníkem.  Pořad v souvislostech. In web Rádio Proglas,  6. 1. 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  14 senátorů podepsalo návrh k Ústavnímu soudu na zrušení části vyhlášky o povinném očkování proti covidu. Podle nich je nařízená vakcinace lidí nad 60 let a vybraných profesních skupin v rozporu s Listinou základních práv a svobod. Vyhlášku s účinností od 1. března schválila předchozí vláda. Současný kabinet plánuje z povinnosti vyřadit minimálně seniory. Jakou má povinné očkování či výhrada proti němu oporu v Ústavě? Na to jsme se ptali Ondřeje Preusse z Katedry ústavního práva PF UK.

Ondřej Preuss poukázal na to, že povinné očkování v ČR existuje u mnoha nemocí, proti nimž se očkuje v dětství. „Povinné očkování zná řada členských států EU, dokonce už před covidem byl trend rozšiřující,“ podotkl.

Na námitku některých kritiků, že vakcinace proti covidu není nástrojem kolektivní ochrany, a proto tato povinnost není oproti jiným opodstatněná, Preuss řekl: „Je třeba připomenout, že i mezi tradičními povinnými očkováními máme případy, kdy to nevytváří společnou imunitu, například tetanus. Ohrožen je jen ten jednotlivec. Také je otázka, zda skutečně platí tvrzení, že se kolektivní imunita u covidu nevytváří. Nejsem schopen to posoudit, ale pokud vím, existují protichůdné názory. Některé říkají, že pokud by se podařilo proočkovat podstatnou část populace, pak něco jako kolektivní imunita může existovat.“

Také nevidí smysl v tom, že se senátoři obracejí na Ústavní soud. Uvedl, že to není otázka pro tento orgán. Podle Preusse panuje v Česku problém zejména v nedostatečném vymáhání různých nařízení. „Myslím, že další vývoj bude záležet na tom, na čem se vláda usnese a jak bude postupovat pandemie jako taková, jak to bude veřejnost vnímat. Obecný tlak pak bude mít vliv i na to, nakolik to bude vymáháno, dodržováno. Čelíme tomu, že se stanoví nějaká povinnost, ale pak se nedostatečně vymáhá, takže se konstatuje, že nefunguje. To je začarovaný kruh, ze kterého bychom měli vystoupit. Jinak riskujeme, že lidé ztratí důvěru v právní stát, to je podle mě velké riziko celé situace,“ shrnul Ondřej Preuss. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)