Symposion – Búrať si dom (Symposion – Bourat si dům, 2022)

Připravila Mária Michalková.

Hovoří Monika Zaviš, docentka teologie z Pedagogické fakulty UK v Bratislavě a filozof docent Richard Sťahel, ředitel FÚ SAV.

Natočeno 2022. Premiéra 12. 1. 2022 (SRo Rádio Devín, 20:00 h.).

Lit.: anonym: Symposion: Búrať si dom. Témy. In web SRo Rádio Devín, 10. 1. 2022 (článek). – Cit.: Prvý Symposion v novom roku bude venovaný histórii environmentalistiky a všeobecnejšie postojom spoločnosti k životnému prostrediu.

„Nech sa do ktoréhokoľvek článku prírody tne, stého či tisíceho, reťaz sa rozpadne“, napísal pred vyše dvesto rokmi vo svojej Eseji o človeku anglický básnik Alexander Pope. Zdá sa však, že poniektorým je táto myšlienka cudzia ešte aj dnes, napriek tomu, že dopad ľudských aktivít na prírodu, na všetko živé i neživé, sa nedá prehliadnuť.

Sú tieto dôsledky také ničivé preto, že ľudia rešpektujú prírodu menej ako kedysi, alebo majú iba účinnejšie prostriedky? Žil kedysi človek v harmónii s prírodou, alebo je to len idealizovaná predstava?

O tom, ako sa menil postoj človeka k prírode a ako chápe svoje miesto v nej dnes, ale aj o tom, ako zanedbávaním ochrany životného prostredia smeruje ľudská spoločnosť k dystópii, budú s Máriou Michalkovou uvažovať Monika Zaviš, docentka teológie z Pedagogickej fakulty UK v Bratislave a filozof docent Richard Sťahel, riaditeľ FÚ SAV.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)