Téma dne – Napětí na rusko-ukrajinské hranici (2022)

Evropská unie pod pohrůžkou masivních sankcí znovu vyzvala Rusko, aby zklidnilo napětí ve vztazích s Ukrajinou. Moskva dál hromadí na dosah ukrajinských hranic desítky tisíc vojáků. O tamní situaci jednali ministři zahraničí unijních zemí. Diplomaté očekávají, že spojenci potvrdí svůj záměr reagovat na případný ruský vpád do sousední země tvrdými ekonomickými sankcemi, o jejich konkrétní podobě se však bavit nebudou. První zasedání s unijními kolegy čeká českého ministra zahraničí Jana Lipavského. Moderuje Lukáš Matoška.

Hosty byli Viktor Daněk, redaktor, Český rozhlas; Tomáš Pojar, bezpečnostní analytik a prorektor Vysoké školy CEVRO Institut; Jan Šír, Institut mezinárodních studií FSV UK; Ondřej Kundra, redaktor časopisu Respekt.

Natočeno 2022. Premiéra 25. 1. 2022 (ČRo Plus, 8:10 h.; 23 min.).

Lit.: marz – Matoška, Lukáš: Nepřejeme si evakuaci Čechů z kyjevské ambasády, ale nemůžeme ji vyloučit, říká premiérův poradce. In web ČRo Plus, 25. leden 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Evropská unie pod pohrůžkou masivních sankcí znovu vyzvala Rusko, aby zklidnilo napětí ve vztazích s Ukrajinou. O situaci jednali ministři zahraničí členských zemí Evropské unie. „Jsme ve fázích diskusí o tom, jakým způsobem k případným ruským krokům přistoupit. Jisté je, že nějaké sankce budou – jak robustní, to záleží na shodě spojenců a krocích, které Rusko udělá,“ shrnuje stávající situaci bezpečnostní analytik a prorektor Vysoké školy CEVRO Institut Tomáš Pojar.

Poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Pojar prozrazuje, že Česká republika je pro rázné sankce, které budou adekvátní odpovědí na to, co udělá Ruská federace. Zároveň ale musí jít o konsenzus napříč Unií, dodává. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)