On Air – Jan Urban (2022)

Rozhovor s ředitelem dětského domova v Horní Plané Janem Urbanem připravil Ondřej Šebestík.

Natočeno 2022. Premiéra 24. 1. 2022 (ČRo Rádio Wave, 27 min.).

Lit.: Šebestík, Ondřej: Pohádky o rodičích a zmizet z děcáku co nejdřív. Co prožívají děti v ústavní péči? In web ČRo Radio Wave, 24. leden 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Usměvavý, sympatický, hned zase zahloubaný a tichý – stylově oblečený muž v nejlepších letech na první pohled nevypadá jako ředitel dětského domova, možná spíš organizátor kulturního dění nebo podnikavý sportovec. Jan Urban mě pozval do své pracovny v Horní Plané, abychom si povídali o snech a reálných možnostech dětí, které vyrůstají třeba i v kvalitní a citlivé ústavní péči.

Ředitel dětského domova, ač by si musel hledat jinou práci, jasně upřednostňuje pěstounskou péči. „Potřeby dětí se ohýbají ve prospěch systému, ale celý ten aparát by tu měl naopak být pro ně,“ říká Urban, který je v pedagogických a pomocných profesích přes dvacet let.

Dům nad kostelem stojící na vrcholu malebného náměstí malého městečka na břehu Lipna je domovem pro padesátku dětí z různých koutů Jihočeského kraje, které hned při narození tak úplně nevyhrály v loterii. Jaké jsou ale vlastně jejich potřeby a touhy? (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)