Pro a proti – Milostivé léto (2022)

Milostivé léto v pátek končí. Proč v některých regionech pomohlo jen malé části dlužníků s exekucemi? Jsou na vině exekutoři? A mělo by Milostivé léto pokračovat a případně se ještě rozšířit i na další pohledávky? Moderuje Karolína Koubová.

Debatují vedoucí dluhového poradenství společnosti Člověk v tísni Daniel Hůle a viceprezident Exekutorské komory Jiří Prošek.

Natočeno 2022. Premiéra 26. 1. 2022 (ČRo Plus, 10:10 h.; 24 min.).

Lit.: Koubová, Karolína – oci: Exekuce z let 2003 až 2010 jsou jak koule na noze, uznává exekutor Prošek. Obnovit milostivé léto ale nechce. In web ČRo Plus, 26. leden 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Milostivé léto, které pomáhá lidem dostat se z dluhových pastí, by se mohlo opakovat letos od září do listopadu. Oznámili to ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) a poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL). „Když vidíme, kolika lidem to pomohlo a vyřešilo hluboké problémy předlužení, tak vidíme, že to je příležitost podat pomocnou ruku. Také věřitelům to přinese aspoň splacení původních dluhů,“ vyzdvihuje Daniel Hůle z Člověka v tísni. Exekutor Jiří Prošek se opakování akce obává.

Viceprezident Exekutorské komory Prošek míní, že oznámení dalšího milostivého léta povede k tomu, že lidé přestanou splácet či platit. „A i ti, kteří by zaplatili, počkají na exekuci a pak na milostivé léto.“

„Je to, jako bychom řekli, že za rok bude amnestie na všechny loupeže a krádeže. V tom okamžiku říkáme všem, kteří nechtějí dodržovat rozhodnutí soudů a právo, že se nemusí ničeho bát, protože za rok přijde amnestie či milostivé léto,“ vysvětluje Prošek. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)