13+ – Omikronové rozvolňování a návrh státního rozpočtu (2022)

PřipravilaAnežka Jakubcová.

Hovoří Petr Koubský – vědecký redaktor Deníku N, Miroslav Kalousek – bývalý poslanec za TOP09 a bývalý ministr financí, Anežka Jakubcová.

Natočeno 2022. Premiéra 9. 2. 2022 (Rádio Proglas, 13:05 h.; 25 min.).

Lit.: Blažke, Daniel: Miroslav Kalousek: Úspory v rozpočtu jsou maximum možného, deficit je stále obludný. Pořad v souvislostech. In web Radio Proglas, 9Vláda schválila jednomyslně návrh státního rozpočtu na letošní rok se schodkem 280 miliard korun. Rozpočtová odpovědnost byla jedním z témat současné vládní koalice SPOLU v podzimních sněmovním volbách. Jako poslanec a svého času ministr financí se jí věnoval Miroslav Kalousek, dnes řadový člen TOP 09 a člen správní rady VZP, který byl hostem relace 13+.

„Návrh státního rozpočtu je maximem možného vzhledem k času, který tato vláda měla. Ona neměla čas řešit tzv. povinné výdaje, které jsou bohužel v rozpočtu dominantní. Šetřila mezi těmi nepovinnými výdaji, kterých nebylo víc než maximálně 420 miliard korun. Takže ona ty úspory nehledala v téměř dvou bilionech, ale v těch 420 miliardách, kde se samozřejmě hledají špatně. Do toho vešla nutnost nových, nepředpokládaných výdajů spojených s inflací, např. mimořádná valorizace, řešení energetické chudoby, takže ten výsledek je, opakuji, maximum možného. Na výdajích celkově vláda ušetří oproti původnímu rozpočtu 34 a půl miliardy a díky inflaci bude mít vyšší příjmy o zhruba 62,2 miliardy, takže ten deficit bude o téměř 100 miliard nižší. Nicméně je třeba říct, že je to první krok a je to „kosmetika“. Aby se skutečně dospělo k politice rozpočtové odpovědnosti, bude muset dojít k zásadní reformě povinných výdajů, což jsou změny zákonů a vyžaduje to delší čas a diskusi.“ říká Miroslav Kalousek.

Chybí Miroslavu Kalouskovi aktivní politika? Co říká na současnou spolupráci koalice, kam patří i jeho TOP 09? Co ho přimělo nakonec nekandidovat na prezidenta republiky? A proč přirovnává Andreje Babiše k holubovi?  (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)