Balanc – Nejlepší obrana je útok! Platí to ve sportu, ve vztazích narazíte. Jak fungují psychologické obrany? (2022)

Určitě si vzpomenete na situace, v nichž jste sami reagovali neadekvátně, podrážděně. Možná jste právě zažívali psychologickou obranu. Co jsou obrany, jaké jsou jejich druhy a které jsou zralejší? Jak u sebe obrany rozpoznat a jak s nimi nakládat? Proč o nich často nevíme? A jak posilují vznik konfliktů? Připravil Petr Bouška.

Hovoří Stanislav Milotinský, psycholog, psychoterapeut a zakladatel kliniky Psyon.

Natočeno 2022. Premiéra 3. 5. 2022 (ČRo Rádio Wave, 24 min.).

Lit.: Bouška, Petr: Nejlepší obrana je útok! Platí to ve sportu, ve vztazích narazíte. Jak fungují psychologické obrany? In web ČRo Radio Wave, 3. květen 2022  (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Ty máš ale dneska na hlavě vrabčí hnízdo,“ uvádí jako příklad spouštěče obranné reakce Stanislav Milotinský, psycholog, psychoterapeut a zakladatel kliniky Psyon, který byl hostem podcastu Balanc. Určitě si vzpomenete na situace, v nichž jste sami reagovali neadekvátně, podrážděně. Možná jste právě zažívali psychologickou obranu. Každý je máme a potřebujeme, ale často o nich nevíme. Co jsou obrany a jaké jsou lepší a horší?

„Obrany jsou procesy, které lépe umožňují vyrovnat se s naším prožíváním, vnitřními konflikty nebo traumaty.“ Stanislav uvádí příklad dítěte, kterému rodiče nedovolili se vztekat. Protože nechtělo být trestáno, ale naopak přijímáno a chváleno rodiči, naučilo se se vztekem nakládat jinak. Vztek ale není přijat, vyjádřen, a může tak dělat paseku. O obranách často nevíme, jsou nevědomé. Někteří lidé, situace nebo poznámky nás silně rozčílí nebo rozesmutní. Prožíváme něco jiného, než si myslíme, že je správné. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)