Interview Plus – Ondráš Přibyla (2022)

Ondráš Přibyla, zakladatel think tanku Fakta o klimatu. V důsledku ruské invaze na Ukrajinu a následujícím odvetným opatřením proti vývozu ruských nerostných surovin stoupají ceny energií. Můžeme podstatně snížit spotřebu elektřiny a zmírnit tak dopady rostoucích cen? Kde jsou nejvhodnější cesty k úsporám? Je program Green Deal překážkou či výhodou při snižování dopadů zdražení? Moderuje Jan Bumba.

Natočeno 2022. Premiéra 18. 5. 2022 (ČRo Plus, 11:34 h.).

Lit.: kbr – Bumba, Jan: Přibyla: Zvládneme-li šetřit s energiemi a nastartovat zelenou transformaci, vyřeší to i geopolitiku. In web ČRo Plus, 18. květen 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: V důsledku ruské invaze na Ukrajinu stoupají ceny energií. „Krátkodobě to znamená, že státy v Evropě budou dotovat domácnosti. A dlouhodobě to znamená pro průmysl hledání způsobů jak šetřit a jak vytvořit nové technologie,“ říká Ondráš Přibyla, zakladatel think-tanku Fakta o klimatu. „Doufám, že se to může promítnout i do úsilí přestat spalovat fosilní paliva. Reakce na válku se tak promítne do geopolitické bezpečnosti i do řešení klimatické bezpečnosti, klimatické změny.“ (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)