Moskva – unavené město (2022)

Výběr z komentářů, analýz a reportáží zahraničních médií připravil Jakub Rerich.

Natočeno 2022. Premiéra 11. 6. 2022 (ČRo Plus, 25 min.).

Lit.: Rerich, Jakub: Jak se teď žije v Rusku? Lidé ze Západu popisují Moskvu jako unavené město. In web ČRo Plus, 11. 6. 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Když Kreml na konci února vyslal své vojáky na Ukrajinu, řada lidí ze Západu žijících v Rusku začala přemýšlet, jak zemi opustit. Mnozí se ale ve stále izolovanějším státě rozhodli zůstat. O to, jak se jim teď žije, se zajímal nezávislý ruský server Moscow Times.

Po více než sto dní trvající ruské invazi na Ukrajině popisují západní obyvatelé žijící v Moskvě toto město jako unavené.

Vnímají ho také jako místo, kde se obávají projevit své názory. Navzdory tomu ale život v ruské metropoli možná překvapivě pokračuje víceméně normálně.

Žádná z osob, kterou Moscow Times vyzpovídal, se nemusela bát o svou fyzickou bezpečnost a nezaznamenala ani žádné nepřátelské kroky ze strany úřadů nebo obyčejných Rusů.

Nicméně kremelská propaganda prý ovlivňuje vztahy západních obyvatel města s ostatními, což vede k opatrnosti při vyjadřování názorů.

„Myslím, že každý si teď musí dávat větší pozor na to, co mezi lidmi říká,“ uvedla Američanka, která si nepřála zveřejnit své jméno a která v Moskvě působí jako učitelka. Dodala, že kvůli napjaté atmosféře je nyní obtížnější najít podobně smýšlející lidi.

„Je pravda, že zájem o politiku v poslední době roste. Na jedné straně se společnost rozděluje a lidé si musí dávat pozor na jazyk. Na druhé straně mě ale těší, že se lidé zajímají a dělají si vlastní průzkum situace,“ říká Léo Pigot, francouzský sýrař žijící v Petrohradu. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)