Pro a proti – Kauza Dozimetr (2022)

Kauza Dozimetr kolem bývalého náměstka pražského primátora a dřívějšího člena hnutí STAN Petra Hlubučka nadále hýbe celostátní politikou. Hnutí STAN už hledá nového ministra školství za odcházejícího Petra Gazdíka, členství ve straně v pondělí pozastavil europoslanec Stanislav Polčák. Měly by padat další hlavy? Ohrožuje policejní vyšetřování kauzy skutečnost, že ministrem vnitra je předseda tohoto hnutí? Debatovat budou poslankyně hnutí STAN Barbora Urbanová a poslankyně hnutí ANO Jaroslava Pokorná Jermanová. Moderuje Lukáš Matoška.

Natočeno 2022. Premiéra 21. 6. 2022 (ČRo Plus, 10:10 h.; 20 min.).

Lit.: Matoška, Lukáš – kbr: Vláda ministerstva měnit nechce. Rakušan ve střetu zájmů prostě není, říká poslankyně za STAN Urbanová. In web ČRo Plus, 21. červen 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Kauza Dozimetr dále hýbe českou politikou. Opozice vyzývá k rezignaci ministra vnitra a předsedu hnutí Víta Rakušana. „Podléhá mu policie a nikde nemáme záruku, že nebude nějak ovlivňována,“ říká poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). „Právě to, že Hlubuček a jeho komplici skončili zatčení, ukazuje, že Rakušan policii neovlivňuje,“ oponuje poslankyně Barbora Urbanová (STAN).

Pokorná Jermanová připomíná i jméno bývalého policejního prezidenta Jana Švejdara a podle jejích slov nepříliš jasné kroky ministra Rakušana v souvislosti s výměnou šéfa policie.

„Teď probíhá reorganizace policie, která je vždycky velkým otazníkem. Ale každopádně tato kauza je takových rozměrů a myslím, že ještě doroste do mnohem větších rozměrů, než bychom si možná přáli. Je na čase, aby STAN pustil tuto gesci a třeba v rámci koalice došlo k nějakým změnám,“ naznačuje.

Bývalý policejní prezident Švejdar na Twitteru potvrdil slova ministra Rakušana, že přestože se nerozešli v dobrém, na kauzu Hlubuček se ho nikdo neptal, reaguje Urbanová.

„Obvinění, že ministr Rakušan ovlivňuje kauzu, by mělo být velmi dobře podložené. Hnutí STAN nikdy neusilovalo o to, aby tady existoval nějaký systém, aby se vůbec něco dalo ovlivňovat. To ukazujeme i svými činy. Postavili jsme se k tomu čelem. A kauza se netýká Víta Rakušana osobně. Někdo z jeho spolustraníků je obviněn a čeká na soud. A stále věřím v nějakou spravedlnost v této zemi. Nikdy nebudu říkat, že se tady dá trestní stíhání objednat, že někdo může něco ovlivňovat,“ podotýká. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)