Host Lucie Výborné – František Kšána (2022)

Hostem je řezník František Kšána. Milujeme grilování, ale ne vždycky to umíme dokonale. Pražský řezník František Kšána poradí, které maso vybrat a jak ho ochutit. Kde má kráva oponku nebo veverku? Co za kus vepřového je vlastně pavučinka? A kde obvykle přípravu steaku zkazíme, i když jsme na začátku udělali všechno správně? Moderuje Lucie Výborná.

Natočeno 2022. Premiéra 21. 6. 2022 (ČRo 1 Radiožurnál, 9:06 h.; 29 min.).

Lit.: Výborná, Lucie – agf: Dobré maso je jako kvalitní víno, do toho si colu taky nenalejete.“ Stačí sůl a nechat natemperovat, radí řezník Kšána. In web ČRo 1 Radiožurnál, 21. červen 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Čerstvost je relativní pojem. Než se maso začne prodávat, měl by ho řezník správně nechat vyzrát. Vepřové aspoň pět dní, hovězí minimálně deset až dvanáct dní, doporučuje František Kšána.

První letní den zahájila Lucie Výborná rozhovorem s řezníkem Františkem Kšánou. Jak maso správně ogrilovat a které vybrat? „Musíme mít pořádně rozpálenej gril,“ popisuje Kšána. Důležité je i to, jak zvíře žilo, jak dlouho nechal řezník maso uzrát nebo z jakého je druhu dobytka. „Maso je vzácnost, masa si musíme vážit,“ dodává Kšána.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)