Osobnost Plus – Jaroslav Petr (2022)

Jaroslav Petr, profesor, biolog a bioetik. „Venku zuří genetická revoluce,“ uvedl muž, který se věnuje genetickému inženýrství. Zuří stále, když mají prostor tak tragické věci, jako je ruská agrese nebo pandemie? Jak daleko jsme od toho, že přesným genetickým zásahem bude možné zbavit potomky dědičných chorob? A uměla by věda také člověka odolného proti všem typům koronaviru? Moderuje Barbora Tachecí.

Natočeno 2022. Premiéra 21. 6. 2022 (ČRo Plus, 10:34 h.; 27 min.).

Lit.: Tachecí, Barbora – oci: Opravit dědičnou nemoc u člověka umíme, rizika ale stále převažují nad výhodami, vysvětluje biolog Petr. In web ČRo Plus, 21. červen 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Jak daleko jsme od toho, abychom mohli zbavit své potomky dědičných nemocí genetickým zásahem? Hostem Osobnosti Plus je biolog, bioetik a genetik Jaroslav Petr, podle kterého už v té době pomalu jsme. „Zažíváme revoluční čas, i když si to laická veřejnost asi neuvědomuje.“

„Dnes už jsou klinické zkoušky, kdy pacient dostane moderní nástroj zvaný CRISPR, který mu opraví dědičnou informaci ve vybraném orgánu. Dědičná choroba, která ho trápila, omezovala a zkracovala mu život, ustoupí,“ uvádí vědec.

První genetická léčba byla provedena v roce 1990, tedy před více než 30 lety ve Spojených státech, kdy byla pětileté holčičce vyléčena dědičná choroba. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)