Zaostřeno na drony (2022)

Dronů v našem vzdušném prostoru přibývá. Zájem o ně několikanásobně vzrostl i v souvislosti s válkou na Ukrajině, kde právě drony hrají velkou roli. Kam směřuje vývoj bezpilotních strojů a jak se vyvíjí legislativa? Pořad připravil Vít Pohanka.

Natočeno 2022. Premiéra 26. 6. 2022 (ČRo Plus, 17:34 h.; 27 min.). Repríza 11. 2. 2023 (ČRo Plus, 17:33 h.).

Lit.: Pohanka, Vít: Počet dronů roste velkou rychlostí. Pamatujte i na ochranu přírody, nabádá přírodovědec. In web ČRo Plus, 26. červen 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „V tuto chvíli registrujeme více než 38 tisíc provozovatelů a víc než 41 tisíc pilotů,“ vypočítává Vítězslav Hezký z Úřadu pro civilní letectví počty bezpilotních letadel v našem vzdušeném prostoru. Alex Novotný na tomto překotně se rozvíjejícím odvětví dokonce založil své podnikání, nicméně chválí si legislativu, která u nás platí od roku 2021 – i když počítá s tím, že se bude dál upravovat.

Při stále rostoucím počtu rekreačních pilotů dronů se musí pamatovat i na ochranu přírody:

„Budeme se vždycky snažit, abychom zamezili hlavně rušení hnízdících ptáků,“ upozorňuje Václav Hlaváč, ředitel regionálního pracoviště Správy chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy.

Schopnosti, dolet i bezpečnostní prvky dronů rostou, jejich cena, klesá. I internetoví prodejci už dnes upozorňují, že se s jejich pořízením zavazujete dodržovat určitá minimální pravidla a povinnosti. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)