Hovory Plus – Zdeňka Šíp Staňková (2022)

„Dítě není malý dospělý. Zaslouží si sice stejnou úctu a pozornost, ale ve světě se teprve učí fungovat. A dospělí mu v tomto náročném procesu musí pomoci“ – říká propagátorka unschoolingu Zdeňka Šíp Staňková. V Hovorech bude mluvit i o tom, že běžné školy už ztratily monopol na vzdělávání. Že unschooling je pro každé dítě, ale není pro každého rodiče. A také o šikaně a traumatech z dětství. Moderuje Naděžda Hávová.

Natočeno 2022. Premiéra 27. 6. 2022 (ČRo Plus, 22:05 h.; 24 min.).

Lit.: knem – Hávová, Naděžda: Běžné školy už dávno ztratily monopol na vzdělávání, míní propagátorka unschoolingu Staňková. In web ČRo Plus, 27. červen 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Dítě není malý dospělý. Zaslouží si sice stejnou úctu a pozornost, ale ve světě se teprve učí fungovat. A dospělí mu v tomto náročném procesu musí pomoci,“ říká propagátorka unschoolingu Zdeňka Šíp Staňková. V Hovorech mluví i o tom, že běžné školy už ztratily monopol na vzdělávání. Že unschooling je pro každé dítě, ale není pro každého rodiče. A také o šikaně a traumatech z dětství.

„Pro nás je školou celý svět. Žijeme tak, že školy k životu teď nepotřebujeme, nevyužíváme jejich služeb a vnímám to jako život ve svobodě, život v dobrovolnosti, v nenásilí. Děti si samy určují, co chtějí dělat, jak a proč,“ popisuje svoji osobní zkušenost s unschoolingem Šíp Staňková. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)