Souvislosti Plus – Afričané v Česku a jejich integrace (2022)

Česká společnost má už několik desítek let zkušenost s migranty z Afriky. V Souvislostech Plus proto otevřeme širší debatu o Afričanech v Česku a jejich integraci. Jak otevřená k nim byla, je a bude česká společnost? Odpovědi hledají afrikanistka Kateřina Mildnerová, Ndeshi Panda Nangolo, která jako dítě žila v Československu a diplomatka Jana Hybášková. Připravila Martina Mašková.

Hosty byli Kateřina Mildnerová, afrikanistka; Ndeshi Panda Nangolo, podnikatelka, která jako dítě žila v Československu; Jana Hybášková, diplomatka.

Natočeno 2022. Premiéra 13. 7. 2022 (ČRo Plus, 20:05 h.; 54 min.). Repríza 17. 9. 2022 (ČRo Plus, 11:07 h.).

Lit.: knem – Mašková, Martina: Výchova namibijských dětí v Československu zapadala do sovětské doktríny internacionalismu, říká afrikanistka Mildnerová. In web ČRo Plus, 13. červenec 2022 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: Při Univerzitě Palackého nedávno vznikl filmový dokument věnovaný Namibijcům, kteří byli jako děti těsně před pádem komunismu vychovávány v Československu. Jejich osudy jsou odrazovým můstkem pro širší debatu o Afričanech v Česku a jejich integraci. Proč tehdy do Československa přijeli a v jakých podmínkách se vzdělávali? Jaké tady bylo jejich dětství? Co tehdy usnadňovalo a co naopak znesnadňovalo přijetí mladých Afričanů?

Československý příběh namibijských dětí začal v roce 1983, kdy se předseda Lidové organizace Jihozápadní Afriky (SWAPO) obrátil na náš zastupitelský úřad v Berlíně s žádostí o zřízení školy pro namibijské děti v Československu.

„Většina těchto dětí se narodila a žila na základnách SWAPO na jihu Angolské republiky, která byla zmítaná občanskou válkou a odkud se vedl také exilový boj za nezávislost Namibie na jihoafrické apartheidní nadvládě,“ vysvětluje afrikanistka Kateřina Mildnerová.

„Jednalo se převážně o válečné sirotky a polosirotky, kteří byli vystaveni nebezpečí ozbrojených přepadů jak ze stran jihoafrické armády, tak také povstaleckých hnutí UNITA (Národní svaz za úplnou nezávislost Angoly), které bojovaly v Angole.“ (…)

„Československá mezinárodní pomoc poskytovaná SWAPO zapadala do jakéhosi schématu studené války a ducha sovětské politické doktríny internacionalismu, která hlásala podporu hnutí bojujících proti západnímu imperialismu, kolonialismu a rasismu. A také souvisela se snahou vyvést komunistickou revoluci do různých koutů světa,“ dodává Mildnerová.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)