Fenomény – Peter Brook (2022)

Připravila Mariana Jaremková.

Hovoří teatroložka Soňa Šimková.

Natočeno 2022. Premiéra 21. 7. 2022 (SRo Rádio Devín, 20:00 h.) k úmrtí Petera Brooka. Repríza 23. 7. 2022 (SRo Rádio Devín, 8:05 h.).

Lit.: anonym: Fenomény: Peter Brook. Témy. In web SRo Rádio Devín, 19. 7. 2022 (článek). – Cit.: 2.  júla odišiel jeden z najvplyvnejších a najoriginálnejších divadelných režisérov 20. storočia Peter Brook. „Práca režiséra sa dá zhrnúť do dvoch veľmi jednoduchých slov – prečo a ako,” hovoril. V jeho prípade bola výsledkom hĺbka výpovede spojená tak s nekompromisnosťou až expresiou ako aj s ľahkosťou a humorom. Bol to Brook, ktorý opäť urobil Shakespeara atraktívnym, komunikujúcim s modernou dobou. A nielen Shakespeara ale divadlo ako také.

Brookova kniha Prázdny priestor podobne ako text jeho vzoru Antonina Artauda Divadlo a jeho dvojník sa stala divadelnou bibliou prekračujúcou svojimi myšlienkami dobu, kedy boli sformulované. Prečo je dôležité aby za Brookovým vizionárstvom nespadla definitívne opona sa bude Mariana Jaremková rozprávať s teatrologičkou Soňou Šimkovou. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)