Ex libris – Všichni proti všem (2022)

Jaké byly skutečné příčiny druhé světové války? Zasvěceně o nich pojednává kniha Všichni proti všem amerického historika Paula Jankowskiho. Přečetl ji a zajímavé ukázky pro vás do pořadu Ex Libris vybral Ondřej Houska.

Natočeno 2022. Premiéra 16. 8. 2022 (ČRo Plus, 20:05 h.; 24 min.).

Lit.: knem – Houska, Ondřej: Paul Jankowski: Všichni proti všem. Dlouhá zima roku 1933 a příčiny druhé světové války. In web ČRo Plus, 16. srpen 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Jaké byly skutečné příčiny druhé světové války? Zasvěceně o nich pojednává kniha Všichni proti všem amerického historika Paula Jankowskiho. Přečetl ji a zajímavé ukázky pro vás do pořadu Ex Libris vybral Ondřej Houska.

Často si klademe otázku, jak mohlo dojít k takovým katastrofám, jakou byla druhá světová válka, a zároveň se ptáme, jestli se něco podobného může opakovat. Je důležité si uvědomit, že různé historické události nebyly z nebe seslanými danostmi, které se prostě musely stát.

Šlo o výslednici konkrétních historických procesů a fenoménů, ale také rozhodnutí lidí, kteří měli odpovědnost. Je proto velmi důležité tyto konkrétní děje poznat, pochopit a pokud možno se z nich také poučit.

„Občas se mě lidé ptají, na čem pracuji. Odpovídám, že se zabývám dobou ve 30. letech 20. století, kdy se velmoci a některé méně významné státy obrátily zády k tomu, co ještě zbývalo ze světového uspořádání, i k sobě navzájem. ‚To zní jako popis dneška,‘ často mi na to lidé odpovídají. Přemýšlím o tom,“ nastiňuje ve své knize Jankowski. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)