Rozhovory Radiožurnálu – Eduard Stehlík (2022)

Ze zrádce opět hrdinou. Soud po více než půl století očistil jméno generála Jana Syrového. Připravila Věra Štechrová.

Hovoří vojenský historik Eduard Stehlík.

Natočeno 2022. Premiéra 21. 10. 2022 (ČRo 1 Radiožurnál, 7 min.) v cyklu Rozhovory Radiožurnálu.

Lit.: Štechrová, Věra: Ze zrádce opět hrdinou. Soud po více než půl století očistil jméno generála Jana Syrového. In web ČRo 1 Radiožurnál, 21. říjen 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Legionář Jan Syrový byl v prvorepublikovém Československu vnímán jako národní hrdina. Po válce byl ovšem odsouzen jako zrádce a kolaborant. Až teď soudy uznaly, že nespravedlivě. K úplnému očištění jeho jména dochází 52 let po jeho smrti. Armádní hodnost i všechna československá vojenská vyznamenání mu ve čtvrtek posmrtně znovu přidělila ministryně obrany Jana Černochová.

Generál Jan Syrový měl zásadní podíl na vzniku československých legií v Rusku a na budování československého armádního sboru, připomíná vojenský historik Eduard Stehlík. Díky pásce přes oko byl někdy přirovnáván k novodobému Janu Žižkovi a pro rodící se český stát představoval stejně jako středověký husitský vojevůdce symbol boje proti přesile.

„Byl vnímán jako člověk, který stojí v čele vojska, které už nemá vozovou hradbu, ale pohybuje se ve vagónech po Transsibiřské magistrále, a je nejen schopen vést armádu od vítězství k vítězství, ale hlavně dostat vojáky zpátky domů do svobodné republiky,“ popisuje Stehlík.

„V roce 1926 se Jan Syrový stal prvním československým důstojníkem, který stanul v čele hlavního štábu československé armády. Do té doby to místo zastávali francouzští důstojníci,“ ilustruje vojenský historik, jaké renomé měl generál Syrový u prvorepublikové veřejnosti.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)