Hosté Apetýtu – Martina Fialová, Zdeněk Král a Martin Franze (2022)

Co nemůže říct sboristka skladateli? Kdy může skladatel přijít na zkoušku svého vlastního díla? Připravila Jana Kobylinská.

Hosty byli Martina Fialová, Zdeněk Král a Martin Franze.

Připravilo Brno v roce 2022. Premiéra 4. 11. 2022 (ČRo Brno, 46 min.) v rámci pořadu Apetýt.

Lit.: Kobylinská, Jana: Kantáta k 25. narozeninám Musica da camera Brno. Oslava výročí sboru bude veselá, těší se sbormistr. In web ČRo Brno, 4. listopad 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  „Ať už je muzika technicky sebelepší, tak pokud v ní není emoce a chuť pustit se do nových věcí, tak ji posluchačům nepředáte,“ říká Martin Franze, který před pětadvaceti lety založil Komorní sbor Musica da camera Brno. Spolu s ním přijali pozvání do Apetýtu zpěvačka Martina Fialová a skladatel Zdeněk Král. S posluchači toto výročí oslaví na koncertě novinkou – kantátou Letem českým internetem.

„Sbor vznikl na Zelném rynku v Brně v roce 1996. Bylo nás asi deset lidí a domluvili jsme se, že na Vánoce začneme zkoušet. Pamatuji si, že kelímky jsme měli odložené na kašně Parnas a tam jsme to celé naplánovali. Měli jsme tenkrát čerstvě natočené CD s cimbálovou úpravou Rybovy Vánoční mše a zjistili jsme, že ti, kteří to natočili, už nemají čas jezdit na koncerty. Ty už ale byly domluvené, tak jsme jako první ‚sborovou‘ akci jezdili na tyhle koncerty, byl to trošku netradiční začátek,“ říká s úsměvem Martin Franze. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)