Seriál Radiožurnálu – Jak to bylo před sametem? 1/5 (2022)

Připravili Lucie Korcová a Tomáš Černý.

Natočeno 2022. Premiéra 14. – 18. 11. 2022 (ČRo 1 Radiožurnál, 7:40 h.) v cyklu Seriál Radiožurnálu.

Obsah: 1. díl: V listopadu 1939 zatkli nacisté 1 200 studentů. Jejich výpovědi se našly v rozhlasovém archivu (2. díl: Napětí v Československu stoupalo. Od ledna 1989 přibývaly demonstrace a lidé mohli snáz vycestovat. (3. díl: Protesty během Palachova týdne byly tvrdě potlačeny. Petici Několik vět podepsalo na 40 tisíc lidí (4. díl: Z pietní akce 17. listopadu na Albertově došli studenti na Národní třídu. Tam se setkali s příslušníky SNB a jejich obušky (5. díl: Vizionář Zdeněk Svěrák. V unikátním záznamu ze 17. listopadu 1989 mluví o Havlovi a nových začátcích (4

Lit.: prh: Jak to bylo před sametem? Poslechněte si seriál k výročí 17. listopadu. In web ČRo 1 Radiožurnál, 18. listopad 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Tento týden si připomínáme začátek sametové revoluce v Československu – zásah komunistických jednotek proti pochodu studentů v Praze. Studenti si 17. listopadu 1989 chtěli na Albertově připomenout tragické události z nacistické okupace. Jak se žilo v Československu a co předcházelo studentské demonstraci na Albertově? Nalaďte si nový seriál vždy od 7:40.  (…)

Lit.: nov – Korcová, Lucie – Černý, Tomáš: Tip na ideálního politika? ,Bydlí na nábřeží,‘ řekl Svěrák v divadle Gong v podvečer 17. listopadu 1989. In web IRozhlas, 18. 11. 2022 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: Pokud byste se zeptali Zdeňka Svěráka, kde byl a co dělal večer 17. listopadu 1989, řekl by vám patrně, že byl v divadle a bavil publikum. Nešlo ale o publikum Divadla Járy Cimrmana, toho historického večera byl v pražském divadle Gong, kam ho pozval Jonáš klub. A protože ten své večery zpravidla natáčel, můžeme si připomenout, co Zdeněk Svěrák říkal přesně ve chvílích, kdy se na Národní třídě lámaly dějiny, aniž to tehdy kdokoli v Gongu tušil.

Zdeňka Svěráka tehdy uvedl a zpovídal celé dvě hodiny publicista Jiří Černý. Zpočátku to vypadalo na docela nevinný rozhovor o dětství, rodičích a psaní povídek, přičemž zaujme zmínka o tehdejším záměru, který dnes už známe jako filmovou klasiku.

„Já jsem si uvědomil, že byste docela hezký obrázek o mých rodičích mohli získat, kdybych vám přečetl kousek ze scénáře, který jsem nedávno dopsal a dnes byl schválen. Bude ho točit Vít Olmer a já jsem to nazval Obecná škola, ale jim se to nelíbí, takže budu muset vymyslet nový název…“

Když později během večera došlo na dotazy z publika, rychle se debata od psaní her a účinkování ve filmech stočila k politice.

„Kdyby si tě břevnovští občané vytipovali jako poslance, vzal bys to?“ zeptal se Svěráka Jiří Černý. „Ne, já nejsem ten typ, který by to dělal dobře. Já bych chtěl zůstat u svého,“ odpověděl bez váhání dramatik.

„A neměl bys nějaký tip?“ naléhal přesto Černý. „Bydlí přes řeku. Já bydlím na Praze 5 a on bydlí na nábřeží.“ (….)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)